2009. március 25.

Medvehagymás-túrós táska


Egy ideje heti kétszer veszünk 2 liter házi tejet, amiből aludttejet készítek. Hétvégén gyér volt a népsűrűség itthon, nem fogyott az aludttej, friss túró lett belőle. Ezt, meg egy kevés jóféle román juhtúrót (brînza de burduf) felhasználva készült a vacsora, természetesen medvehagymával.

Hozzávalók 9 táskához:
1 csomag (6 lapos) rétestészta
kb 20 dkg friss (házi) tehéntúró
kb 10 dkg juhtúró (brînza de burduf)
2 jókora marék medvehagyma, aprítva
5 dkg olvasztott vaj
só, frissen őrölt bors
provence-i fűszerkeverék (én a saját készítésű fűszersómat használtam)

A medvehagymát nagyon apróra vágom. A kétfajta túrót alaposan összekeverem, sózom, borsozom és belekeverem a felaprított medvehagymát meg a fűszerkeveréket.
A rétestésztát szétterítem és hosszában elharmadolom. A kapott csíkokat kettesével szétszedem, megkenem kevés olvasztott vajjal és mindegyik csík egyik sarkába kanálnyi túrókrémet halmozok. Háromszögekre hajtom, megkenem a tetejét is olvasztott vajjal és forró (200 fokos) sütőben kb 20 perc alatt megsütöm.
Érdemes kettesével hajtogatni a réteslapokat, mert különben kifolyik sütés közben a töltelék (volt amiből így is kifolyt).

Langyosan a legfinomabb. Picilánynak annyira ízlett, hogy a maradékot elvitte tízórainak az iskolába.
Nem fogyott el az egész túró töltelék, a maradékot kineveztem szendvicskrémnek, retekkel valami isteni!