2009. március 8.

Kéksajtos tarte paradicsommal és olajbogyóval


Picilány szakácskönyvet lapozgat, majd odajön hozzám: ilyet csináljunk, Anya! Csodálkozom, mert a kéksajtért nem rajong, a koktélparadicsomot meg leginkább nyersen szereti, de azon nyomban hozzá is láttunk, nehogy meggondolja magát!

Hozzávalók:
1 csomag (255 g) friss, készre nyújtott leveles tészta
15 dkg roquefort (vagy más kékpenészes sajt)
2 dl tejszín
koktélparadicsom
zöld olajbogyó
friss rozmaring, aprítva
frissen őrölt bors

A sütőformát ráfektetem a leveles tésztára, rányomom, így az kiszúrja magának méretre a tésztát, amit kézzel kicsit megnyújtogatok és benyomogatok a formába, teszek rá egy darab sütőpapírt, szórok bele lencsét és vakon sütöm 10 percet a 180 fokra előmelegített sütőben. Közben elmorzsolom a sajtot és összekeverem a tejszínnel. Megborsozom és belekeverem a rozmaringot. Eltávolítom a lencsét, a sütőpapírt és az elősütött tésztára kanalazom a sajtos masszát, mindegyikbe fektetek 2 fél koktélparadicsomot és zöld olajbogyót. Sütőben addig sütöm, míg a sajt megolvad és a teteje kissé megpirul.
Langyosan tálalom és zene füleimnek, mikor Picilányom kijelenti, hogy bizony, ő szereti a kéksajtot.

1000 recept és fortély - Nagy konyhai mindentudó