2009. március 16.

Cápaszelet korianderes pácban



Múlt héten Temesváron jártunk és néhány ottani finomsággal tértünk haza. Vettem pár rúd nyári szalámit, mert arról mindig az óvódás uzsonnás táskám illata jut eszembe, és csodák csodája, még az íze is a régi:-) Juh-pastrama is jött egy darab – szintén a nosztalgia kedvéért – meg egy jókora darab telemea (feta-szerű sajt), ÉP kedvence. Ámultunk-bámultunk, a csodás sonka és felvágott választékon (ott még mindig húsból készítik az ilyesmit), meg a 10 méteres olajbogyós pulton, melyben 22 féle olajbogyót kínálnak. Picilány a lelkemre kötötte, hogy cápahús nélkül haza ne jöjjek, vettem is pár szeletet, mire hazaértünk felengedett és hogy ne unalmas ízű, mirelit halat együnk, szántam pár órát a hal bepácolására - arra, hogy a fűszerek alaposan átjárják a húsát, kölcsönadva annak minden zamatukat.

Hozzávalók:
fejenként 1 szelet felengedett, mirelit cápa szelet
só és frissen őrölt bors
A páchoz:
1 citrom
2 deci olívaolaj
1 deci száraz fehérbor
1 evőkanál őrölt koriandermag
5 deka vaj, a sütéshez

A felengedett cápaszelet mindkét oldalát megsózom és megborsozom.
A páchoz lereszelem a citromról a héját, belefacsarom a levét egy akkora tálba, amibe a halszeletek is beleférnek. Szeletelek hozzá egy jobb napokat látott citromot is, így legalább nem megy kárba. Beleöntöm az olajat és a fehérbort, majd belekeverem az őrölt koriandert. A páclébe fektetem a halszeleteket, lezárom folpack fóliával, és 1-2 órára berakom a hűtőbe.
Mielőtt enni akarnánk, kiemelem a halat a pácból, lecsepegtetem. Gyengéd lángon megolvasztom a vajat egy vastagaljú serpenyőbe, majd beleteszem a meleg vajba a haldarabokat. Oldalanként 3-4 percig rotyogtatom őket, és friss salátával tálalom.

Stahl Judit pácreceptjét használtam.