2009. március 25.

Elefántkönnycsepp (banános tekercs)


Álldogálok sorba a postán a feladandó levelekkel, a bejárat fölé lógatott óriás képernyőn újraindult a reklámblokk, másfele irányítom figyelmem. Meglesem az aktuális főzős magazinok címlapját, egyszer csak mosolyra derül az arcom: hiszen ez a Margit néni banános tekercse, ott virít a Vidék íze címoldalán! Rég megfeledkeztem róla, pedig milyen jó kis sütemény:-)

Hozzávalók a tésztához:
6 tojás
12 dkg porcukor
1 mk szódabikarbóna
4 dkg kakaó
vaj és liszt a tepsi kikenéséhez
A töltelékhez:
20 dkg vaj
1 tojás
2 ek liszt
2 dl tej
10 dkg porcukor
2 dkg kakaó
1 kk vanília esszencia (vagy 2 kk házilag készített vaníliás cukor)
10 dkg (tej)csokoládé
2 banán, az egyenesebb fajtából:-)

A tésztához a tojásokat szétválasztom, a sárgáját a porcukorral habosra keverem, majd hozzáadom a szódabikarbónát, a kakaó port és a keményre vert fehérje habot. Óvatosan, hogy a hab ne törjön egyneművé keverem és kivajazott, kilisztezett peremes tepsibe öntöm a masszát.170 fokra előmelegített sütőbe megsütöm. A krémhez a tojást kicsit felverem, hozzákeverem a lisztet, apránként hozzáadom a tejet és dupla falú forralóba sűrű krémmé főzöm. Kihűtöm, közben a vajat habosra keverem a porcukorral, majd összekeverem a kihűlt krémmel. Elosztom 60-40%-ban, a nagyobb részbe belekeverem a kakaót, a kisebbikbe egy kevés cukrot és a vanília esszenciát.
A tésztát megkenem előbb a fehér, majd a kakaós krémmel, egyik szélére teszem a banánt, majd feltekerem. Tálaló tálcára teszem, a tetejét is bekenem krémmel és megszórom reszelt csokival. Hűtőben tartom tálalásig.

Recept: Vidék íze 2009/4, de nekem a Margit nénitől van meg jó egy éve:-)