2009. február 23.

Édes túrós puliszka sütemény


Menőmanó kérésére kerestem egy békebeli málé receptet, amilyet a nagymamája sütött amikor "összement" a tej. Bevallom, nem volt a tarsolyomban semmi hasonló, mert én ilyet Erdélyben sosem ettem, nálunk tejes és túrós puliszka volt, sósan. Édesanyámnak rémlett valami, gyerekkori emlékei között, de recepttel Ő sem tudott szolgálni. Abból indultam ki, hogy az „összement” tejből túrót készítenek, tehát mindenképp valami édestúróst kerestem. Találtam egy édes málé receptet, meg is sütöttem, de a recept nem bizonyult jónak, aztán addig kísérleteztem, míg elégedett lettem a végeredménnyel. Eredetileg (Moldovában) tepsiben sütik, kockára vágva adagolják. Én szilikon torta formában sütöttem.

Hozzávalók:
110 g kukoricadara
4,5 dl tej
1 dl tejföl a tésztába + valamennyi a tálaláshoz
50 g vaj
65 g cukor
100 g tehéntúró
1 tojás
1 ek vaníliás cukor
2 mokkáskanál sütőpor
csipet só

A kukoricadarát leforrázom a forró tejjel. A tehéntúrót kikeverem a cukorral és tojással, majd hozzáadom a puliszkához. Belekeverem a tejfölt, olvasztott vajat, sütőport és csipet sót. A híg masszát szilikon torta formába öntöm, forró, 200 fokos sütőbe rakom, 10 perc után 180 fokon folytatom a sütését, míg a teteje szépen megpirul. Még melegen, vaníliás cukorral ízesített tejföllel és padlizsánlekvárral (vagy bármilyen más lekvárral) tálalom. Hidegen is finom, de langyosan az igazi.

Menőmanó, nem tudom, hogy hasonlít-e ahhoz, amit keresel, én elégedett vagyok a végeredménnyel:-)