2009. január 20.

Töltött paprika

Gyerekkoromban nem szerettem, mostanában megeszem, de megkívánni nem szoktam. Életem Párja imádja, így néha Édesanyám készít neki, néha én adom be a derekam…Minden esetben rántás nélkül készül, mert az tiltó listán van!


Hozzávalók:
8 db paprika
30 dkg darált disznóhús
1 dl rizs (én pohárral szoktam mérni)
2 fej vöröshagyma
1,5 liter (házi) paradicsomlé
1 tojás
2-3 szál zellerlevél
só, frissen őrölt bors
1 teáskanál cukor
2 ek olivaolaj


A rizst megmosom, majd az olivaolajon átpirítom. Felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi és megsózom. Ha felforrt, lefedem és takarék lángon tartom addig, amíg a vizet teljesen fel nem szívja. Ez a rizs félkemény, de pont ilyenre van szükségem a töltelékhez.
Az egyik fej hagymát felaprítom, összekeverem a darált hússal, a rizzsel és a tojással, picit sózom, borsozom. A megmosott paprikákból kivágom a csumát és lazán megtöltöm a töltelékkel, így lesz helye a rizsnek dagadni.
A másik fej hagymát is felaprítom és kevés olivaolajon megpárolom, majd a megtöltött paprikákat a lábosba fektetem a dinsztelt hagymára, a paradicsomlével felöntöm és kb. harminc-harmincöt percig főzöm lefedve, a zellerlevéllel együtt, nagyon lassú tűzön, rázogatva, nem keverve, hogy a paprikákat meg ne sértsem. Ha marad töltelék, pingponglabdányi golyókat formázok belőle és beleteszem a szószba a paprikák közé.
Ha jól besűrűsödött már a paradicsomlé, megkóstolom és cukorral-sóval utánízesítem, hogy édeskés-savanykás legyen. Kell rá vigyázni, mert hajlamos odakapni.

Életem Párja hidegen szereti, friss, ropogós héjú kenyérrel.

14 megjegyzés:

Ízbolygó írta...

Ez tök érdekes, én sem szerettem gyerekként, manapság meg-megkívánom!:-)
A rántás miért került tiltólistára?

gabojsza írta...

A rántástól olyan gyomorégésem támad, hogy belehalok...

gondaanyu írta...

Nálunk mindenki szereti, még a kutya is :)
Azt olvastam, hogy igazi magyar étel, sehol máshol nem főzik.

lorien írta...

Nagyon kevés étel létezik, amiért nem rajongok, a töltött paprika ezek egyike. Az összes alapanyagot szeretem külön-külön, de így együtt, ebben a formában nem tudok megbarátkozni vele.
Valószínűleg a partadicsom-paprika ezen együttállása miatt nem, pl. a lecsót sem szeretem úgy, ha szétfő benne a paradicsom.

Skeet írta...

Erről a receptről mindig jut eszembe, amikor a párom nekiáll elmagyarázni már a rántás mibenlététől az egész receptet, mintha én sosem láttam volna még háztartást, se egy sószórót! :)) és ahogy áll abban a cuki köténykéjében... besza, behu :) ezt kapta karácsonyra:
http://trefagyar.insta.hu/termek/377/32/akarsz_segiteni.html

nagypapi írta...

Rántás egyáltalán nem kell bele, félreviszi az ízeket.
A paradicsomlevet (sokat, mert az fogy el először) kell annyira besűríteni, hogy kellő állagú legyen.

gabojsza írta...

Nagypapi, így készült:-)))
(tényleg jobb, mint rántással, nem csak a gyomornak!)

Névtelen írta...

Próbáljátok meg másképp! Nálunk bevált! Tehát, a töltött paprikákat felöntöm vízzel, ételízesítőt teszek bele és néhány friss paradicsomot közé vágok. Aki szereti, tehet rá rántást, habarást, de mi csak tejfölösen esszük, s hogy a kamaszok is jól lakjanak, egy kis krumplipürével.

gabojsza írta...

Jó ötlet, köszönöm a tippet!:-)

Névtelen írta...

hello.
1.szerintem neked valami Erdélyi gyökereid vannak mert sok receptett amit keresek gyerek koromból nálad kapom meg.))1000 köszönet érte.
Probáld meg a rántást kicsit előbb felöntenni vizzel mielőtt pirosra égne ugy nem fog gyomorégést okozni.

gabojsza írta...

Hát igen, a gyökerek...
Marosvásárhelyen születtem és éltem első 19 évem:-)
Édesanyám még ma is erdélyi konyhát visz. Örülök, ha gyerekkori ízekre lelsz nálam:-)

Marcsi írta...

A töltött paprikát én levesnek készítem,rántással,zellerlevéllel.
Gabojsza,én is Vásárhelyi születésű vagyok,21 éve élünk itt,otthon mindenki levesnek készítette.

Névtelen írta...

Rántás nélkül? Bravó! Jó étvágyat!

Gabojsza írta...

Igen, rántás nélkül. Nem bírja a gyomrom, így semmibe nem teszek. Jól működik anélkül is, nem csak a töltött paprika:-)