2009. január 18.

Kakaós csiga


Terápiás céllal, vasárnap reggeli kényeztetésre, szegény gyereknek, mert tanulnia kell. Sokat.

Hozzávalók:
55 dkg finomliszt
5 dkg vaj
egy tojás
5 dkg cukor
kb 3 dl tej
csipet só
2 dkg élesztő

A kakaós tölteléknek:
10 dkg olvasztott vaj
3 púpozott evőkanál lágy nádcukor
3 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor (most Valrhona)

Kelt tésztát készítek: a langyos, másfél-két deciliternyi tejbe elkeverek egy evőkanál cukrot, belemorzsolom az élesztőt. Meleg helyen hagyom felfutni, majd hozzáadom a szitált liszthez, belekeverek 1 egész tojást és a maradék tejjel, meg a tészta többi hozzávalóival 20 perces (gépi) dagasztással fényes, ruganyos tésztát gyúrok. Egy óra alatt duplájára kelesztem. Nyújtófával kb fél cm vastag téglalap alakúra nyújtom, megkenem az olvasztott vajjal, megszórom a cukorral és a kakaópórral. Feltekerem, 2 centis szeletekre vágom és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem kellő távolságra egymástól. Kb 15 perc pihenés után beteszem a hideg sütőbe, így amíg melegszik a sütő, kelnek a csigák is. 180 fokon sütöm kb 25 percig. Ekkor kiveszem és mindegyik csigára csurgatok kb 1 ek langyos vaníliás-cukros tejet (tej+cukor+vanília esszencia), majd visszatolom a sütőbe még 5-8 percre. 

Böbsi kalácsreceptje volt az alap.

Ha tetszett a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.