2009. január 5.

Hájas tészta



Tudom, ez nem tészta, hanem sütemény, de én világ életemben hájas tésztának hívtam, ezután sem fogom másképp. Gyerekkoromban a legeslegfinomabbat Ibi néni sütötte, akinek Albi fiába szerelmes voltam (az esküvőmön vallotta be, hogy ő is szerelmes volt belém, de mire vallott volna elsodort minket a sors, bár így utólag azt hiszem, mindketten jól jártunk azzal, akit választottunk).

Szóval hájas tészta. Mivel a hájhoz jutás a disznóvágáshoz volt kötve, ez tipikusan Karácsony táján készült, aztán Húsvétig még párszor, ameddig tartott a háj. Ibi néni hájasa mindig pillekönnyű, leheletvékony rétegekből könyvszerűen szétnyíló, porcukorral hintett, finom lekvárral töltött, szájban lágyan szétomló álom volt, olyan jót azóta sem ettem.

Az alábbit Édesanyám sütötte és állítólag „nem sikerült”. Ha egyszer hozzálátok, szeretném, ha az enyém is legalább ennyire nem sikerülne:-)

Hozzávalók:
70 dkg liszt
35 dkg sertés háj, ledarálva
1 tojás
2-3 ek tejföl
3-4 ek száraz fehérbor, ennek hiányában 2 ek 10%-os ecet
1 ek cukor
csipetnyi só
viz, amennyitől összeáll a tészta (kenyértészta állagúra)

A ledarált hájat 2-3 ek liszttel „habosra” keverjük. A többi hozzávalóból tésztát gyúrunk, majd 20-30 percig hűtőben pihentetjük. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk és a háj egynegyedét rákenjük, bejgliszerűen felsodorjuk és újra kinyújtjuk, majd négyrét összehajtogatva hűtőbe pihentetjük 25 percig. Ezt a nyújtás - hájjal megkenés – sodrás – megint nyújtás – hajtogatás - pihentetés műveletet összesen 4X kell elvégezni. A negyedik pihentetés után kb nyolc milliméter vastagra nyújtsuk ki a tésztát és pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, a felét lyukas pogácsaszaggatóval. Minden teljes korongra vízzel ráragasztunk egy lyukas korongot és sütőlemezen, 250 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt kisütjük. Kihűlés után lekvárral töltve, porcukrozva tálaljuk.