2008. május 30.

XIII. Ehető Virágok Nemzetközi Fesztivál


2008 május 30. és június 1. között a T.G. Virágdekor Szakképző Iskolában, Kecelen, Május 1. tér 13.

A programban gasztronómiai verseny, bor és pálinka szépségverseny, zöldségszobrászat, meghívott Borrendek felvonulása, borlovag avatás. Az a gyanúm, hogy itt a magyar gasztronómia „régi” vonalának képviselői lesznek jelen:-)
A teljes program itt olvasható.

Karfiol krémleves füstölt lazaccal

Gyors, ízletes krémleves, karfiol és lazac kedvelőknek.

Hozzávalók:
2 gerezd fokhagyma
fél fej vöröshagyma
1 kisfej karfiol
200 ml tejszín
ízlés szerint só, frissen őrölt fehér bors
1 ek olívaolaj
1 csomag füstölt lazac
koriander vagy petrezselyemzöld

A nagyobb kockára vágott vöröshagymát olívaolajon megdinsztelem. (ha megsózom, hamarabb párolódik), 2 gerezd fokhagymát is vágok bele. A rózsáira szedett karfiolt picit felaprítom és a hagymához adom. Sózom, borsom és pár percig tovább pirítom. Felöntöm annyi vízzel (én most a karfiolkrém főzővizével öntöttem fel, így duplán karfiolos volt), hogy az alapanyagokat ellepje. Ezután lefedve, közepes hőfokon puhára főzöm. Miután a karfiol puhára főtt, a tejszínt hozzáadom, összeforralom és az egészet botmixerrel simára turmixolom. Tálaláshoz a füstölt lazacot vékony csíkokra vágom és a tányér közepére halmozom. A levest a lazachalom köré szedem, friss petrezselyem zölddel vagy korianderrel díszítve tálalom.

A receptet a desszert.eu-n találtam

Karfiolkrém



Édesanyám készítette ezt a krémet gyakran gyerekkoromban, nagyon szeretem, azóta is a „kence” osztag oszlopos tagja repertoáromban.

Hozzávalók:
1 közepes fej karfiol
1 dl házi majonéz
1 mk dijoni (magos)mustár
1 fél fej (lila)hagyma, vagy egy kis fej salotta
só, frissen őrölt bors,
1 ek apróra vágott petrezselyem és snidling (opcionális)

A karfiolt kevés sós vízben puhára párolom, leszűröm, botmixerrel pépesítem, hozzákeverem a majonézt (most mogyoróolajjal készült maionesa blanca-t használtam hozzá), ízesítem sóval, borssal, mustárral, hagymával és az apróra vágott zöldfűszerekkel.
Behűtve, barna kenyérre kenve mennyei!

2008. május 29.

Reggeli


Csak egy egyszerű melegszendvics, de olyan szép színes, hogy jól kezdődik tőle a nap:-)

Hozzávalók:
2 szelet barna rozskenyér
1 gerezd fokhagyma (csak otthon dolgozóknak!)
1 ek túrókrém
csipet provanszi fűszerkeverék
2 szelet jóféle sonka
színes kaliforniai paprika
1 marék rucola
10 dkg jól olvadó sajt, nálam most Old Amsterdam, mert határidősnek tűnt

Horasz kolléga által is magasztalt szendvicssütőben előbb megpirítom a kenyér mindkét oldalát és ha nem készülök emberek közé, megdörzsölöm friss fokhagymával. Megkenem túrókrémmel, fűszerezem csipet provanszi fűszerkeverékkel, ráhajtom a sonkaszeletet és megszórom reszelt sajttal. (Hogy az Old Amsterdam milyen jó olvasztva is!)
Betolom a szendvics sütőbe és addig sütöm, míg a sajt megolvad és éppen kezdene pirulni.

Tányérra szedem, megszórom rucolával és díszítem színes paprika csíkokkal. Egy pohár tejet mellé és kezdődhet a nap!

2008. május 27.

Lekvárok


Hetek óta olvasom a recepteket és lélekben készülök az eseményre, életem első lekvár főzésére. Nem apróztam el, egyből 7 változatot próbáltam ki :-)))

Készült:
rumos erdei gyümölcs lekvár
chilis - rumos erdei gyümölcs lekvár
chilis - csokis eperlekvár
rebarbarás rumos eperlekvár
rumos eperlekvár friss mentával
rumos eperlekvár chilivel
natúr (rumos) eperlekvár


Rumos és chilis erdei gyümölcs lekvár

Hozzávalók:
300 g szeder
500 g áfonya
80 g ribizli
100 g cseresznye
170 g eper
100 g málna
350 g cukor
1 zacskó Dr.Oetker Dzemfix extra 3:1

1 dl jó minőségű rum (nálam Bacardi old, 37%-os, bár Mamma szerint jobb lett volna egy erősebb fajta)

A gyümölcsöt megmosom, szárát leszedem, aprítom, főzőedénybe teszem. A cukrot és a dzsemfixszet a gyümölcshöz adom. Kevergetve erős lángon felforralom, 3 percig állandó keverés mellett zubogva forrni hagyom, majd leveszem a tűzről, belekeverem a rumot. Az adagot megfelezem, felébe chili pelyhet darálok, jól összekeverem. Ha szükséges, a habot eltávolítom a tetejéről és azonnal (csírátlanított) csavaros tetejű üvegekbe töltöm. Rácsavarom a tetejét és legalább 10 percre fejre állítom.

Az eperlekvár variációkhoz 3, 8 kg eper (tisztítva mérve) állt rendelkezésemre (köszönet érte G-nek), melyhez összesen 500 g lágy barnacukrot, 550 g kristálycukrot és 3 zacskó Dr.Oetker Dzemfix extra 3:1-t használtam, a dzsemfix zacskón olvasható utasítás szerint jártam el.

A rebarbarás lekvárt úgy készítettem, ahogy Gourmandula itt leírta.


A többi fajtához egyben készítettem el az „alaplekvárt”, hozzáadtam a rumot, majd kisebb adagokat külön ízesítettem a friss, aprított mentával (500 ml lekvárhoz 2 evőkanálnyi aprított, friss menta), a chili pehellyel vagy az apróra tördelt 81% kakaótartalmú chilis csokival (300 ml lekvárhoz 50 g csoki), de hagytam egy jókora adagot natúr formájában is. Mindegyik finom lett a maga nemében, mélyrehatóbb tesztelés később, családi és baráti körben következik.

2008. május 26.

Bundás kalács MMCs-vel

A Keresztanyám egy tündér. Mióta leköltözött vidékre és az udvarában-kertjében lévő gyümölcsfák terméséből lekvárt főz, rászoktunk a lekvárevésre. Előtte évente egyszer ettünk az Édesanyám főzte lekvárból (nyaraláskor), mivel a túlfőzött, nagyon édes lekvárért nem igazán rajongunk. Ha a régi lekvár főzésekre gondolok, egésznapos dolgos-ragacsos tevékenység ugrik be, Édesanyám és Mamám naphosszat magozott, szeletelt és hatalmas fazékban, rendületlenül keverték órák hosszat, néha nekem is jutott belőle. Ha kész volt, gondosan elmosott üvegekbe kanalazták, vízbe mártott fóliát tettek rá és átkötözték. Az üvegeket kosarakba sorakoztatták, majd paplanokkal, plédekkel bebugyolálva tartották a szárazdunsztba. Ezek a lekvárok számomra túl édesek, a gyümölcs általában felismerhetetlenségig szétfőve, pár hónap után már jó kis zselé formában sorakoztak a kamrapolcon. De amióta Keresztanyám lekvárját megkóstoltuk…
Kedvencünk az MMCs, azaz málna-meggy-cseresznye. 5 percig főzött, édeskés-savanykás, darabos gyümölcsökkel, maga a bűnbeesés…

Pár napja árválkodott a kenyértartónkba egy fél Édesanyám készítette kalács, mely frissen és még másnap is mennyei, foszlós, de ez már a sokadik napos volt, valahogy nem fogyott el. Hirtelen ötlettől vezérelve a bundáskenyér mintájára bundás kalácsot készítettem desszertnek.

Hozzávalók:
pár szelet kalács
1-2 tojás
fél dl tej
1 kk vanília esszencia
1 ek vaj a sütéshez

Serpenyőben felolvasztom a vajat, közben felverem a tojást, belekeverem a tejet és a vaníliaesszenciát, majd megfürdetem a keverékben a kalács szeleteket. A forró vajon pár perc alatt mindkét oldalát megsütöm.Nem érdemes sok vajban sütni, mert úgyis mind magába szívja:-) Melegen tálalom MMCs-vel. Biztosan másfajta lekvárral is finom, de nekünk ez csúcsélmény:-)))

2008. május 25.

Vajas tésztában sült erdei gombás vaddisznó ragu



Aki hozzáfog az elkészítéséhez, jó három órás elfoglaltságnak néz elébe. Nálam szombat délutáni örömfőzés volt, a végeredményt kóstolva mindenképpen megérte, mert mennyei! Még a vadat-gombát „nem szerető” pici lányom is „Anya, ez isteni!...” jelzővel illette:-)

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg vaddisznóhús
2,5 dkg szárított vargánya
35 dkg csiperkegomba (legközelebb barna csiperkét használok!)
1 kis konzerv sűrített paradicsom
1 csokor petrezselyem
1 ek medvehagymás vaj
0,5 dl Worcestershire szósz
2 evőkanál liszt
1 db citrom (most lime)
1 doboz (500 g) kész (leveles) vajastészta
1 db tojás
1 ek szárított kakukkfű
só, bors
1 ek mangalica zsír
1 dl bor (nálam most éppen egy rosé maradék várt sorsára, de a vörösbor jobban illik hozzá)

A szárított vargányát fél órára 2 dl meleg vízbe áztatom, majd konyhai papírtörlővel bélelt szűrőn leszűröm és felaprítom, az áztatólevet félreteszem. A vaddisznóhúst felkockázom, a mangalica zsíron megpirítom, majd puhára párolom. Ez a vaddisznó korától függően rövidebb-hosszabb idő lehet, a hús saját leve nem elég hozzá, ezért borral, illetve a szárított vargánya leszűrt áztatólevével pótolom a folyadékot. Amíg a hús puhul, megmosom és felkockázom a csiperkét. A megpárolt húshoz adom a paradicsompürét, és lepirítom. Sózom, borsozom, hozzáadom a kétfajta gombát és tovább párolom.
A ragut kakukkfűvel, apróra vágott friss petrezselyemmel, és a medvehagymás vajjal fűszerezem, majd belekeverem a Worcestershire szószt. Amikor már majdnem kész, meghintem liszttel, belereszelem a citrom héját, felöntöm a maradék vargánya áztató levével, és sűrűre főzöm.

Egy sütőformát kivajazok, és kibélelem a kinyújtott vajastésztával. A széleinél túllógó részeket levágom. Belemerem a ragut, és egy másik tésztalappal beborítom, villával megszurkálom. A tetejét tojássárgájával megkenem, a maradék tésztából pedig díszeket készítek rá.
Előmelegített, 180°C fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütöm.
Az eredetijét a TV Paprikán láttam. Persze nem én lennék, ha mindenben követtem volna az eredeti receptet:-)

Diós francia szalámi


Aki most receptre számít, annak csalódnia kell, ugyanis nem készítettem, hanem vettem a képen látható finomságot. Csütörtökig francia áruk hete van itt, én biztosan visszatérek pár rúdért, mert nagyon kedvemre való. Még a csibéknek is ízlik!:-)))
Ha valakinek van hasonló receptje, kérem ossza meg velem!

2008. május 23.

Csőben sült karfiol


Valamikor régen Loriennél olvastam a receptet, kis változtatásokkal készítettem.

Hozzávalók (egy kb 20 cm átmérőjű kerek jénai sütőtálhoz):
1 nagy fej karfiol
só, frissen őrölt bors
1 l tej
5 dkg vaj
2 púpos ek liszt
őrölt szerecsendió
20 deka pecorino sardo juhsajt
10 deka ementáli sajt
25 deka kockázott bacon, a húsosabb fajtából

A karfiolt megtisztítom, rózsáira szedem, és sós vízben 10 percig előfőzöm. A kivajazott kerek jénai edényem alján egyenletesen elterítem a karfiolt, megborsozom. Egy serpenyőben pirosra (de nem szárazra) sütöm a bacon kockákat, majd ezeket is a karfiolra halmozom. Besamel mártást készítek 1 liter tejből és a fenti mennyiségű vajból, lisztből. Sózom, jó sok frissen őrölt borsot, őrölt szerecsendiót adok hozzá, majd belereszelem a pecorinót. Felolvasztom a juhsajtot és jól elkeverem, majd a kész besamellt rálocsolom a baconos karfiolrózsákra. Megszórom a reszelt ementáli sajttal, és 200 fokos sütőben kb. 40 percig, illetve addig sütöm, míg szépen megpirul.
Egy pohár száraz fehérborral kellemes hétköznapi vacsora.

2008. május 22.

Szerinted mi ez?

Spárgás kosárkák



Előételnek, party fingerfood-nak vagy könnyű vacsorának.
Még az e havi piknik kosárba is el tudnám képzelni:-)

Hozzávalók 6 kosárkához:
30 dkg leveles tészta
25 dkg mascarpone
fél kiló zöldspárga
1 tk cukor
só, frissen őrölt bors

A sütőt 200 fokra előmelegítem. A kinyújtott leveles tésztából 10X10 cm-es négyzeteket vágok és a nagyobb muffin sütőformába hajtogatom úgy, hogy a tésztanégyzet négy sarka kilógjon a mélyedésből. Beteszem a forró sütőbe és kb 10 percig sütöm. Ekkor még nem pirul, de már szépen megemelkedik. A spárgasípokat megmosom és lepattintom a végüket, így pont ott törnek majd el, ahol már nem fásak. Tésztafőző edényembe vizet forralok, teszek bele sót és cukrot, majd a spárgacsíkokat úgy, hogy a végük ne érjen a vízbe. Pár percig főzöm-párolom, majd leszűröm és hideg vízzel leöblítem. A spárgafejeket félreteszem, a sípokat centis darabokra vágom és botmixerrel pépesítem. Hozzáadom a mascarpone krémet, fűszerezem sóval, borssal és betöltöm a kosárkákba. Ha az elősütés során a tészta nagyon „kitöltötte” volna a formát, egy teáskanál hátával lelapogatom, hogy tudjam hová tölteni a krémet. Mindegyik kosárkába teszek 2-3 spárgafejet, majd betolom a sütőbe és szép pirosra sütöm. A formába hagyom picit hűlni, így sérülésmentesen kivehetők. Langyosan és hidegen is nagyon finom!
Az eredeti recept (GoodFood magazin májusi szám) szerint a krémbe tojást is kell keverni, a krém ízét pedig belepöttyözött kecskesajttal érdemes fokozni. Én most mindkettőt kihagytam. Spárgaimádók előnyben (aki még nem az, ezt megkóstolva könnyen azzá válhat!).

2008. május 21.

Három Város Bor-, Gasztronómiai- és Kulturális Fesztivál 2008


Kiskőrös, Kecel és Soltvadkert városa szeretettel meghívja Önt a


II. Három Város Bor-, Gasztronómiai és Kulturális Fesztiválra


A rendezvényen a három város borászati, gasztronómiai és kulturális értékeinek színe-java kerül bemutatásra.
Időpontja: 2008. május 23-25. Helyszíne: Kiskőrös, Petőfi tér, Városháza.

Néhány program:
2008. május 23. péntek

10:00 Borverseny: a helyi borok értékelése és a helyi ételekhez való párosítása

Helyszín: Szarvas Étterem

17.00 Három Város Fesztivál polgármesteri megnyitója
Helyszín: Művelődési Központ előtti tér

17:30 Boros alkotások kiállítás megnyitója
Helyszín: Művelődési Központ

A kiállítást megnyitja: Dékány Tibor fotóművész, a Magyar Bor Akadémia tagja

20:00 Szürke Verebek Koncert
Helyszín: Művelődési Központ

2008. május 24. szombat

9:00 Borkonferencia Neves külföldi és hazai borász előadókkal

Helyszín: Kiskőrös Város Polgármesteri Hivatala

9:00 Az ízlelés új távlatai a 21. század gasztronómiájában
Előadó: Csíki Sándor

9:45 A borverseny értékelése a nemzetközi trendek tükrében

Borkóstolás

10:45 Ha nem tudnák: a címke adja el a bort...

Előadó: Karvázy György

11:30 Gasztro-geometria: A háromszög középpontosítása

Előadó: Sándor Attila

13.00 Borverseny eredményhirdetés


14-19h „Körülöttünk forog a világ Kecel, Kiskőrös, Soltvadkert kulturális bemutatója a szabadtéri színpadon
Helyszín: Petőfi tér

16:00 Gasztronómiai verseny
Helyi ételspecialitások készítése a helyi borokhoz
Helyszín: Szarvas étterem

20:00 Republic együttes élő koncertje
Helyszín: Petőfi tér


2008. május 25. vasárnap

8:00 Civil udvar
Helyszín: Hegyközség és Művelődési Központ között

Középkori játszótér (reneszánsz udvar)
Helyszín: Evangélikus templom előtti téren

ORSZÁGOS RÉTESFESZTIVÁL
A rendezvény egyik legfőbb eseménye, mely finom ízeiről méltán híres
Helyszín: Rendezvénysátor


10:00 Indul a bakterház című szabadtéri gyermekszínház az Aktor-Faktor Színtársulat előadásában
Helyszín: Petőfi tér


15:30 Gasztronómiai- és borverseny eredményhirdetése, réteskóstolás
"Város Bora" kitüntető cím átadása
Helyszín: Petőfi tér

20:00 Magna Cum Laude koncert
Helyszín: Petőfi tér

A teljes program itt olvasható.

Várjuk szeretettel Kiskőrösön!

2008. május 16.

Wang mester (új) konyhája


Tegnap este az Orient Express gasztroblog két szerzőjével – Mammával és kicsiVú-val részt vettünk Wang mester új éttermének megnyitóján. Pazar menüvel kápráztatták el a megjelenteket:

Vagdalt marhahús leves
Étvágygerjesztő zeller
Szecsuáni kolbász
Uborka mártásban
Illatos-gombás meglepetés
Házi üvegtészta
Kou shiu feipian
Ég és Föld oldalas
Buggyantott főtt hal babcsírával és erős chili olajjal
Császári palota tofupuding
Lótuszlevélben párolt sertés
Sörben párolt marha
Maizi kacsa
Gong-Bao rákfarok
„Nagy gazdag család”
Szecsuani vegyes gyümölcs saláta.

Mindehez Hungária extra dry pezsgőt (lehetett volna hidegebb), szecsuáni rizspálinkát és magyar borokat ittunk, merthogy a csípős ízeket az alkohol oldja a legjobban:-)

Az ételek fantasztikusan finomak voltak és annak ellenére, hogy többször figyelmeztettek minket a csípősség mértékére, igazán élveztük a szecsuáni konyha remekeit. Ide még visszatérünk:-)
Köszönjük a meghívást a Lucullus Baráti Társaságnak.

Wang mester konyhája
Budapest IX, Telepy u. 24 (a metró Nagyvárad téri megállójánál, az Üllői út páratlan oldalán 3.-ik utca balra)
Telefon: 455-7021

2008. május 13.

Hurrá!:-)))


Pár perce érkezett a hír, hogy a Heimann Családi Birtok által meghirdetett „Alkoss ételt a bor mellé!” pályázatra beküldött 5 receptem közül 2 bekerült a TOP12-be, így június 7-én Életem Párjával együtt a Birtok vendégei leszünk egy finom vacsorára, a hozzáillő Heimann borokkal. Köszönöm! :-)))
További részletek itt, a Heimann bírtokon tett látogatásról itt olvashatók.

2008. május 6.

Prosciutto e melone, avagy sárgadinnye sonkával

Ehhez az ételhez nem nehéz mézédes sárgadinnyét beszereznünk bármely hiper-szuperben, lehet sárga vagy zöld belű, az íze mennyei. A sonka nálunk nem pármai, hanem hajszál vékonyra szeletelt sajátkészítésű, házi sonka. Tálalás előtt színesbors puszi koronázza meg, ez még jobban feldobja, éppúgy, mint a pár csepp citromlé és a jóízű toszkán olívaolaj.

Hozzávalók:
sárgadinnye
hajszálvékonyra szelt sonka
frissen őrölt szinesbors
citromlé
toszkán olívaolaj

A sárgadinnyét kettévágom, egy evőkanállal kiszedem a magjait. Cikkekre vágom, majd kimetszem a héjából és falatnyi darabokra vágom. Borsot darálok rá, meglocsolom pár csepp citromlével, olívaolajjal, majd rózsaformában elhelyezem a sonkát a dinnyefalatokra.
Igazán üdítő előétel vagy könnyű vacsora.

2008. május 5.

Öregszem...

Nagyon tetszett Cukroskata bejegyzése és megállapítottam, hogy én is öregszem, bár még nem vagyok nagymama …
A ma érettségizők közül sokan 1989-ben, a rendszerváltás idején születtek. Emlékszem, testnevelés óránk volt a főiskolán, a rádióban hallgattuk, mikor Szűrős Mátyás kikiáltotta a Köztársaságot. A ma érettségizőknek nem sokat mond a Reagen-korszak, és nem is hallottak az ellene elkövetett merényletről, az Öböl-háború idején tanultak járni, beszélni.
Soha nem énekelték, hogy "We are the World, we are the children", és amikor Gabriel Garcia Marquez megkapta az irodalmi Nobel díjat, nem, hogy olvasni sem tudtak, de még az ötéves tervben sem voltak:-)
Pelenkásak voltak, amikor széthullott a Szovjetunió. Nem emlékeznek a hidegháborúra és csak egy Németországot ismernek - akkor is, ha az iskolában megpróbálják nekik elmagyarázni, hogy valaha kettő volt.
Nem emlékezhetnek a Challenger katasztrófájára.
Számukra mindig létezett az AIDS.
A CD születésük előtt hét évvel már kapható volt.
Nem volt soha hagyományos lemezjátszójuk, nem játszottak soha fakockákkal, csak Lego-val
Azt sem tudják, hogy milyenek voltak régen a tévékészülékek, sőt, nem is láttak soha fekete-fehér tévét, a hétfői adásszünetet is csak hallomásból ismerik, de el sem tudják képzelni, hogy ne lehessen válogatni legalább 40 tévécsatorna műsorából
Nem tudják elképzelni, hogy milyen lehetett a világ távkapcsoló nélkül. Sok évvel azután születtek, hogy a Sony piacra dobta a walkmant.
Nekik a görkorcsolyának mindig egy sorban voltak a kerekei.
És akkor még nem beszéltünk róla, hogy milyen természetesnek veszik a mobiltelefont, a laptopot, vagy a mobil internetet.
Lehet, hogy sohasem látták a Futrinka utcát, vagy a Magyar Népmeséket.
Nem olvasták a Pöttyös Pannát. Bár mostanában újra divat:-)
Számukra Michael Jackson mindig fehér volt, és nem értik, hogy táncolhatott valaha John Travolta. Nem ismerik a Starsky és Hatchot és azt hiszik, hogy a Charlie angyalai a tavalyelőtti évad legmenőbb filmje.
És még sorolhatnám: a szabad szombatot, az iskolatejet, a reklámmentes filmeket - és összesen két csatornát -, vagy az úttörő- és építőtáborokat, az őszi szüretet...
Gondoljunk bele, ezek az emberek szeptembertől egyetemre járnak!
Ők a mai fiatalok! Íme néhány bizonyíték, hogy Te is öregszel:
- érted a fenti szöveget, és mosolyogsz rajta.
- férfi vagy és már nincs lelkiismeret-furdalásod, ha nemet mondasz egy nőnek.
- nő vagy és végre igent tudsz mondani egy férfinak, és még lelkiismeret-furdalásod sincs. Elmész egy strandra, és el tudsz tölteni egy napot úgy, hogy nem mész bele a vízbe.
És miután elolvastad ezt a bejegyzést, úgy döntesz, elmeséled egy barátodnak, mert biztosan tetszeni fog neki is:-)

Sajtos stangli

A legfinomabb sajtos rúd, ami valaha készült nálunk:-)

Hozzávalók:
26 dkg ementáli sajt
30 dkg margarin
42 dkg liszt
2 kispoharas tejföl
1 tojás a kenéshez
só, köménymag, szezámmag, mák

A lisztet tálba teszem, a reszelő nagylyukú oldalán belereszelem a fagyos margarint, közben megszórom a liszttel, hogy ne ragadjon össze. Lereszelem a sajtot, majd a többi hozzávalóval összeállítom a tésztát, vigyázva, hogy kezem melegétől ne olvadjon meg. 1 cm vastagságúra nyújtom, tetejét felvert tojással megkenem és tetszés szerint sajttal, köménnyel, szezámmaggal, mákkal megszórom. Derelyevágóval csíkokra vágom, sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokos sütőben kb 20 perc alatt világosra sütöm. Állítólag sokáig eláll, bár nálunk csak a másnapot érte meg pár darab.

Dudás Tiborné receptje alapján.

2008. május 4.

Csokis Pavlova torta


A torta névadója Anna Pavlova (1881-1931) orosz balerina, akinek neve mára összeforrt a balett művészettel. Ő volt az első, aki körbeutazta a világot, s megmutatta az embereknek mi is a balett.
Anna balett iránti szenvedélye gyermekkorában kezdődött, amikor anyja elvitte a The Sleeping Beauty című előadásra. A pazar látvány mély benyomást tett a lányra, s alig múlt 8 éves amikor felvételizett a Birodalmi Balett Iskolába, majd tíz évesen fel is vették. Anna könyörtelenül gyakorolt és fejlesztette magát, nagyszerű tanároktól vett különórákat, rengeteg szóló szerepet kapott, a kor legnagyszerűbb darabjaiban. 1899-ben végzett a balett iskolában, mely lehetővé tette számára, hogy csatlakozzon a Birodalmi Balettintézethez. Előadásaival sorra lenyűgözte a kor kritikusait.


Az 1900-as években megalapította saját társulatát, s szinte az egész világot körbeutazták. Leghíresebb előadását, a The Dying Swan-t Michel Fokine rendezte 1905-ben. 1931-ben turnézni indult a The Hague darabbal, és éppen Hollandiában jártak, amikor vonatuk meghibásodott és kisiklott. Anna az éjszaka közepén egy szál pizsamában és egy vékonyka sálban szállt le a vonatról, hogy körülnézzen, mi történt. Sajnálatos módon ekkor annyira megfázott, hogy két hét múlva tüdőgyulladásban meghalt. A balett tradícióknak megfelelően a következő állomáson megtartották a darab bemutatóját, ám a színpadon csak egy fénycsóva körözött ott, ahol Annának kellett volna lennie.

A torta Pavlova nevét kapta. A sütemény külső része ropogós és kemény, míg belseje habos és puha. A desszertet a táncosnő tiszteletére készítették el, mialatt épp turnézott, ám a helyszínt illetően mái napig viták folynak. Egyesek szerint új-zélandi a torta, míg mások ausztrálnak vallják. Sok – sok éve már, hogy e két ország vitázik, és nem tudnak dűlőre jutni egymással. A torta nagyon népszerű és fontos része mindkét ország nemzeti konyhájának. Legtöbbször ünnepségeken, partikon fogyasztják, ám a karácsonyi vacsora részeként is elterjedt. Jómagam először az ausztrál nagykövetség egyik partiján ettem, de most készítettem először. Be kell vallanom, az állaga nem lett tökéletes, de az íze nagyon rendben volt, méltó az anyák napi ebédhez:-).

A Pavlovát tradicionálisan magas zsírtartalmú tejszínhabbal és gyümölcsökkel díszítik. A gyümölcsök és a tejszín lényege az édes-savanyú íz kombináció, így sokszor kerül rá kiwi, eper, málna, áfonya de előfordul, hogy banán, mangó, maracuja vagy barack-szeletekkel tálalják. Most szedres-áfonyás változat készült.

Hozzávalók:
6 tojásfehérje
15 dkg porcukor
3 e.k. jó minőségű kakaópor (Valrhona), átszitálva
1 tk erdei málnás balzsamecet vagy vörösborecet
50 g 70% kakaótartalmú csokoládé, apróra tördelve
3 ek étkezési keményítő
pár csepp vanília esszencia
300 ml magas zsírtartalmú tejszín
125 g áfonya
250 g szeder

A sütőt 180 fokra melegítem. A tojásfehérjét habbá verem, mielőtt teljesen kemény lenne, apránként hozzászitálom a porcukrot, majd a kakaóport. A végeredmény fényes, kemény hab lesz. Az étkezési keményítőt beleforgatom, hozzáadom a vanília esszenciát és a málna ecetet, a legvégén a mezzalunaval aprított csokidarabkákat. Egy sütőlapra sütőpapírt borítok, erre ráöntöm a masszát úgy, hogy kör alakja legyen, a tetejét lesimítom (én most egyszemélyes adagokat készítettem). A sütőbe teszem és a hőmérsékletet visszaveszem 150 fokra. Így sütöm 75 percet. A sütőajtót résnyire nyitva hagyva hagyom kihűlni. A tejszínből kemény habot verek, a torta tetejére simítom, majd diszítem a gyümölcsökkel. Az alap nagyon csokis, a tejszín alig édes, az áfonya fanyar, a szeder…hmmm…mennyei!




A hejszakácsok cikke alapján.

VKF! XV - Koktél


Beatbull azt kérte, legyünk kreatívak, gondolkodjunk el, hogyan alakíthatnánk át egy hagyományos ételt, vagy egy általában mindig ugyanolyan formában tálalt húst, köretet, előételt, desszertet.
Íme, az én kreatív kaméleonom: vörös lencse koktél bacon chips-szel, kolbász kockákkal

Hozzávalók:
25 dkg vörös lencse
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
kevés vaj (kb 3 dkg)
só, frissen őrölt bors
kb fél liter víz
2 ek tejfől
10 dkg szeletelt bacon
Az apróra vágott vöröshagymát a vajon üvegesre pirítom, ráreszelem a fokhagymát. Mikor megérzem a fokhagyma illatát, hozzáadom a megmosott vörös lencsét és felöntöm annyi vízzel, hogy kb. kétujjnyival ellepje. Sózom, borsot tekerek rá, majd kis lángon, fedő alatt puhára főzöm, kb. 20-25 perc alatt. Pótolom a vizet, ha szükséges. Ha megpuhult a lencse, pépesre mixelem. A leheletvékony bacon szeleteket 2-2 réteg konyhai papírtörlő között, mikróban 750 watton két perc alatt ropogósra sütöm. A centis kockákra vágott házi kolbászból vasserpenyőben gyengéden kiolvasztom a zsiradékot, papírtörlőre szedem és tálalok. A koktélos poharat félig megtöltöm vörös lencse pürével, kanalazok rá egy vékony, de látható réteg tejfölt, erre újabb réteg püré következik. A bacon chips-et beleállítom a pürébe, majd a „koktélt" megszórom a kolbász kockákkal. Egy pohár gyümölcsös, Iván-völgyi 2006-os Heimann Kadarkát kortyolva mellé kerek a világ!

2008. május 3.

Barbecue oldalas cole slaw salátával


Kati barátnőmnél ettünk ilyet pár évvel ezelőtt, nagyon ízlett, azóta évente 1-2x készítem. Ez az a fajta étel amit nem lehet hírtelen felindulásból elkövetni. Amikor meglátom a hentesnél a csábító, nagyon húsos, zsírral vékonyan átszőtt oldalast, a fejemben összeáll a kép, ám élvezni az ízét legjobb esetben is csak másnap fogom, de még jobb, ha harmadnap, a pácolás csak jót tesz neki.

Hozzávalók 4 személyre:
2 kg sertésoldalas (Igen, két kiló. Néha több.)
2 fej vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
só, szemes bors
babérlevél
A páchoz:
1 konzerv (400 g) hámozott paradicsom
4 duci gerezd fokhagyma
2 ek morzsolt oregano
1 kk őrölt rozmaring
só, frissen őrölt bors
1/2 dl méz
1 ek Worcesteshire szósz

A salátához:
1 fejeskáposzta
2 sárgarépa
fél fej vöröshagyma
8 ek majonéz
1 ek só
4 ek tejfől
4 ek tejszín
2 ek méz
2 ek citromlé
fél csokor petrezselyem
őrölt fehér bors
1 kk ecetestorma (opcionális)

A húst feldarabolom és a sóval, szemes borssal, babérlevéllel és 4 gerezd fokhagymával felteszem főni annyi hideg vízbe, hogy bőven ellepje. Addig főzöm (lassú tűzön, alig gyöngyözve), míg a csontok könnyen kihúzhatók, addigra a főzővízből kitűnő alaplé lesz, amit leszűrve mindig elteszek és felhasználok. A húsokat célszerű a főzőlében kihűteni. Azért van szükség 4 személyre 2 kiló oldalasra, mert ha megfőtt a hús, mindig akad egy-két családtag, aki szívesen leteszteli, könnyen kihúzható-e a csont. Ha kihúzta, hát meg is kóstolja a főtt húst egy kis tormával, friss kenyérrel, még melegen. Ha másnap (harmadnap) grillezni is szeretnénk belőle, érdemes ezt a kis intermezzot figyelembe véve több oldalast vásárolni:-) Míg fő a hús, elkészítem a pácot: a botmixerem edényébe zuttyintom a hámozott paradicsomot, hozzászórok sót, borsot, reszelt fokhagymagerezdeket, krémesre turmixolom és felére beforralom, majd kihűtöm. Reszelek még bele fokhagymát, elkeverem benne a mézet, rozmaringot és Worcesteshire szószt. A kihűlt húsdarabokat ebben pácolom legalább egy éjszakán át, de akár egy napig is (hűtőben).

Elkészítem a salátát: a káposztát és a répát nagy lyukú reszelőn lereszelem, besózom és állni hagyom fél-egy órát, utána jól kinyomkodom. A hagymát és a petrezselyem zöldjét finomra aprítom. A majonézt összekeverem a tejföllel, tejszínnel, citromlével, mézzel (tormával). Borsozom, majd összekeverem a kinyomkodott káposztával, sárgarépával, hagymával, petrezselyem zölddel. Legalább egy órácskát hagyom összeérni az ízeket, de a salátának sem árt, ha előző nap készül.
Másnap a mázas húst faszénparázs felett átmelegítem-sütöm, ezalatt a mézes pác rákaramellizálódik a húsra, az illata és az íze is mennyei. A salátával tálalom.

Egy régi Prima Konyha Magazin receptje alapján.

2008. május 1.

Cajun fűszeres csirke


Amióta megvan Mamma cajun fűszerkeverék receptje nem veszek bolti csirkefűszert. A legfinomabb sültcsirke ezzel készül.

Hozzávalók:
1 egész csirke
3-4 fej hagyma
pár gerezd fokhagyma
1 ág friss rozmaring
fél alma
fél citrom

A cajun fűszerkeverékhez:
2 tk só
1 tk feketebors
1 tk római kömény, őrölt
2 tk édes-nemes őröltpaprika
1 tk hagyma-granulátum
1 tk fokhagyma-granulátum
1 tk szárított kakukkfű
½ tk szárított oregano
1 tk koriander, megtörve
1 mk édeskömény, megtörve
1 mk kardamommag, megtörve
1 mk őrölt chili

A sütni való csirkét kívül-belül bedörzsölöm a fűszerkeverékkel, a hasába teszek fél almát, fél citromot és egy ág friss rozmaringot. Sütőedénybe teszem és dobok köré pár fej (pucolt) hagymát, fokhagymát, öntök alá 1 dl fehérbort és 220 fokos sütőben kb 70 perc alatt megsütöm. Zöldsalátával tálalom.