2008. február 26.

Tárkonyos pityókaleves



Huszonkét éve jöttem el Erdélyből, de a mai napig, ha otthonról álmodok, mindig a Marosvásárhelyi házban álmodom magam. Jóleső álmok ezek, mert éber állapotban már van megfakult emlék…Ma éjjel Nagymamámmal álmodtam, ő főzött nekem tárkonyos pityókalevest. Ízes, savanykás, laktató, erdélyi leves a javából.

Hozzávalók:
fél kiló pityóka (krumpli)
2 nagyobb murok (sárgarépa)
1 fej hagyma
1 szelet szalonna vagy sonkaszelet zsíros része, de kevés füstölt házi sonka sem árt neki
fél dl tej vagy tejföl
1 ek liszt (vagy étkezési keményítő)
1kk őrölt paprika
ecetben eltett tárkony

Egy fazékba kiolvasztom az apróra vágott szalonna zsírját. A kockákra vágott pityókát és murkot (istenem, de régen neveztem így!) a hagymával együtt megdinsztelem az ízes zsiradékon, megszórom paprikával, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Addig főzöm, míg a zöldség megpuhul. Kevés tárkonyt kihalászok az üvegből és apróra vágom, hozzáadom a leveshez. Tejből (vagy tejfölből) és lisztből (vagy keményítőből) habarást készítek, amit a megfőtt levesre öntök, pár percig forralom, kevés tárkonyos ecettel ízesítem.
Anno, második fogásnak lapótyát ettünk a pityóka leves után, Mamafőzte málnalekvárral, abból a málnából, amit a Hargitán szedtünk.

2008. február 25.

Zsidó tojás, ahogy Édesanyám készíti


Erdélyben tipikus Húsvét utáni étel, a locsolkodásból összegyűjtött főtt tojások hasznosítására ( a rakott krumpli mellett), de nem csak húsvétkor készült, mert szalonna, tojás és hagyma mindig akadt otthon, még a legnagyobb szegénységben is. Legfinomabb azzal a házi szalonnával, amit a sózás után savanyú káposztalével mosnak le, zúzott fokhagymával kennek be bőségesen, utána füstölik. Tudom, tudom, a zsidók nem esznek szalonnát, ők libazsírral készítik.

Hozzávalók:
4 – 6 keményre főtt tojás
1 újnyi szelet szalonna
1 fej hagyma, vagy egy csomó újhagyma
fél evőkanál libazsír vagy kevés olaj
só, frissen őrölt bors.

A tojást, szalonnát és hagymát apró kockákra vágjuk és minden hozzávalót összekeverünk. Ha kell, sózzuk, tekerünk rá borsot. Azonnal fogyasztható, de pár óra "érési idő" jót tesz az ízének:-) Friss kenyérre halmozva, uborkával vagy paradicsommal az igazi. Fogyókúrázók lapozzanak, mert nem egy nullkalóriás fogás, ám annál finomabb.

2008. február 24.

VKF! XIII/3 – Vajrépa tejszínben sütve és vajrépa saláta

Most kötöttem szorosabb ismeretséget a vajrépával és nagyon megkedveltük egymást. Szerintem az a fajta zöldség, amely nyersen (magában) nem egy nagy szám (inkább enném helyette a karakteresebb ízű retket), de megfelelő környezetben kibontakozik és nagyon kellemes tud lenni. Tejszínben sütve meg egyszerűen páratlan.

Itt ezt találtam róla: nemcsak Európában, hanem Ázsiában is ismert növény. Gumója nagyobb, mint egy retek, többféle méret, forma és színválasztékban található. Vásárláskor sima felületű, tömör és nehezebb vajrépákat válasszunk, a kisebbek édesebbek. A növénynek nemcsak a répateste fogyasztható: zsenge levelei friss zöld köretként is elkészíthetőek. Viszonylag jól tárolható: a hűtőben egy hétig friss marad, ha megszabadítjuk a leveleitől és a hajszálgyökerétől. A vajrépa frissen retek helyett fogyasztható, lehet párolni, ehető nyersen, csíkokra vágva szószokba mártogatható (csipsz helyett), reszelve előételek kiváló alapanyaga. Kissé kesernyés utóíze miatt előszeretettel használják tazsinokhoz és kuszkuszhoz. Ügyeljünk arra, hogy csak addig főzzük, míg megpuhul, utána csak az ízéből veszít. Rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Leveseknek vagy főzelékeknek a karalábéhoz hasonlóan készíthető el.

Sertéssült mellé készítettem belőle két köretet: fűszeres tejszínben sütöttem poré hagymával, illetve egy könnyű salátát készítettem, a „kevés munka – sok öröm” kategóriából.


Tejszínben sült vajrépa

Hozzávalók:
Vajrépa, tisztítva és nagyon vékonyra szeletelve (hámozóval, vagy uborka gyaluval a legegyszerűbb)
fél szál poré, szeletelve
2 dl tejszín
só, bors
kevés vaj

Egy tűzálló tálat kivajaztam, belerétegeztem a vajrépa és poré szeleteket és ráöntöttem a fűszerezett tejszínt. Betoltam 45 percre a 200 fokos sütőbe és krémesen puhára sütöttem. Az íze picit hasonlít a karalábéra, csak sokkal finomabb!

Vajrépa saláta

Hozzávalók:
30 dkg sárgarépa
30 dkg vajrépa
fél szál poré hagyma
2-3 ek extra szűz olivaolaj
1 grapefruit leve
só, frissen őrölt bors

A répákat megtisztítom és julienne-re lereszelem. A félbevágott grapefruit levét kifacsarom. A porét apróra vágom és a répa csíkokhoz keverem. Az egészet sózom, tekerek rá borsot, az olajjal és a grapefruit lével meglocsolom és jól összekeverem. Azonnal fogyasztható.

VKF! XIII/2 - Balzsamecetes sült hagyma

Aki nyersen szereti a lilahagymát (ki nem?…), annak ezt a sült hagyma köret biztosan ízleni fog. Bármilyen husi ideális kísérője, alkalmas egy „unalmas” sülthús - krumplipüré párost is feldobni:-)

Hozzávalók:
fejenként 1 nagyobb, vagy 2 kisebb lilahagyma
hagymánként 2 rozmaring ágacska
3-4 duci gerezd fokhagyma, szeletekre, vagy „gyufára” vágva
fél dl olivaolaj
2 ek balzsamecet
1 ek barna cukor
1-2 dl húsleves, vagy zöldséglé
só, frissen őrölt bors

A sütőt előmelegítem 200 fokra. A hagymák aljáról levágok egy szeletkét, hogy stabilan álljanak. A tetejükről is leszelek egy kalapot és késsel végzek a hagymatestbe egy kereszt bemetszést, amit a kés élével ki is tágítok picit, ebbe dugdosom a fokhagymákat és a rozmaring ágakat is, hagymánként kettőt.

Egy tálba összekeverem az olivaolajat, balzsamecetet, cukrot, levest, sót és borsot.

Egy sütőedénybe helyezem a hagymákat és leöntöm az ízes öntettel, majd beteszem a sütőbe és addig sütöm, míg a hagyma puha nem lesz (ezt úgy állapítom meg, hogy egy késsel megszurkálom). Sütés közben többször meglocsolom a balzsamecetes lével, hogy jó íze átjárja az egész hagymát. Tálaláskor eltávolítom a megsült rozmaring ágakat és mindenki „meghámozza” magának a hagymát. Különleges ízvilágú, nagyon finom:-) Sajnos a képem nem lett jó )-: A másik köret párolt vajrépa (ami egyáltalán nem unalmas!) - sárgarépa páros.

A Vendégváró falatok könyvben talált recept alapján. Köszönet érte Kati barátnőmnek:-)

VKF! XIII /1 - Balzsamecetes sült krumpli


ahogy Jamie Oliver készíti a kerti kemencében:

Fejenként 1-2 krumplit (mérettől függően), héjastól sós vízben előfőzök, majd ha kicsit kihűlt, meghámozok és negyedelek. Bemelegítem a sütőt 200 fokra. Előmelegítem benne a sütőtálat, amelybe kb. 5-7 dkg vajat és úgy 1/2 dl olivaolajat teszek. A forró sütőtálba teszek 1 marék friss rozmaringot (picit összevágva), 3 babérlevelet - széttördelve (legközelebb egyben hagyom), majd 4-5 közepes lilahagymát, negyedekbe vágva. Rá a krumpli, jól összekeverve a fűszerekkel és a forró zsiradékkal. 3-4 nagy fokhagymagerezdet késlappal szétnyomkodok, durva darabokra összevágom és megy a krumplira.
Meglocsolom az egészet modenai, vagy annak titulált olcsóbbik fajta balzsamecettel, minimum 1 dl-t öntök a krumplira. Ettől igen barna trutyis lesz az egész, de Jamie szerint az az érzésem kell, hogy legyen, no ezzel elszúrtam, csupa ecet lett az egész.

Megszórom durva, frissen őrölt borssal és durvaszemű sóval, alaposan. (jobban, mint szoktam, mert különben sótlan lesz!) Az egészre bacon szeleteket fektetek (jaj, amikor megsülnek…mindenki ezt vadássza!) és fóliával betakarom, betolom a forró sütőbe 25 percig. Utána fólia lejön, kevergetés és addig sütöm (még kb 20-25 perc), míg a balzsamecet kihozza a hagymák cukortartalmát és rozmaringos-fokhagymás-babérosan rákaramellizálódik a krumplira a zsiraddékokkal. Mint egy zománc, úgy bevonja. Az intenzív ecetíz távozik sütés közben, de ami marad....
Igen rusztikus látvány, a legegyszerűbb párolt-sült sertéscomb szelettel ettük, kitűnő fogás :-)

Fiskális jegyzetét használtam, aki volt olyan kedves, és lejegyezte, a „Jamie at home”-ból. Köszönet érte!

A Vigyázz, Kész, Főzz! virtuális játék XIII.-ik fordulójának házigazdája Fakanál volt. Köszönjük a témát!
Igaz, hogy a sültkrumplit Fakanál asszonyság kizárta, de ez a sültkrumpli nem az a sültkrumpli. Ez egyetemet végzett. Sőt. Most van master fokozaton.

2008. február 22.

Illatos omlós csirkemell

Ha kínai gyorsétterembe megyek, legtöbbször illatos-omlós csirkét eszem, pirított üvegtésztával. Tudom, ez kb ugyanaz, mintha tíz évvel ezelőtt valaki mindig rántott húst evett volna, bármely étterembe tért be. Nem vagyok büszke rá, de egyszerűen imádom.

Régóta készültem reprodukálni, bújtam a netet, rendszeresen kóstolgattam az „eredetit” és ma jött el a napja, hogy nekilássak. A saját változatom – amit több fórumon talált „recept” alapján alakítottam ki – nem állítom, hogy tökéletes, de első próbálkozásra igen bíztató eredmény született. Még az „ezt én nem szeretem” pici lányom is jóízűen tunkolt a mártásba és tüntette el, legnagyobb megelégedésemre.

Hozzávalók:
30 dkg csirkemell filé
2 ek rizsliszt
1 ek kukorica keményítő
3 tojás
1 kk sütőpor
fél dl tej
só, bors
fél fej friss fokhagyma, vagy granulátum
olaj a sütéshez

a mártáshoz.
4 ek ketchup
1 ek sherry ecet
2-3 ek édes chili szósz
fél kk őrölt gyömbér, vagy diónyi friss gyömbér, reszelve
kb 1 dl víz
1 kk kukorica keményítő
1 ek szójaszósz
1 kk méz

pirított szezámmag

A csirkemellet kb 1,5 cm-es kockákra vágtam és éjszakára beáztattam fél fej zúzott fokhagymával dúsított tejbe. Sütés előtt leszűrtem a husit, sóztam borsoztam. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét habbá vertem, hozzáadtam a keményítőt, majd a tojás sárgáját, a tejet, lisztet, sütőport és sóval, borssal, fokhagyma granulátummal fűszereztem. Beleforgattam a hús kockákat és forró olajba kisütöttem (nagyon gyorsan kész), majd konyhai papírtörlővel bélelt tálra szedtem. Közben összeforraltam a mártás hozzávalóit, folyamatos kevergetés közben. Amikor a keményítőtől besűrűsödött, levettem a tűzről, tálkába tettem és tálaltam. A bundás husit belemártottuk a mártásba, majd a pirított szezámmagba, azután saltinbocca (ugorj a számba!) Friss, ropogós zöld paprikát ettünk hozzá. Nekünk ízlett.

Ha valaki tudja, az éttermi falatok mitől lesznek szép kerekek, kérem tudassa velem:-)))

2008. február 21.

Dukkah fűszeres csirke falatok


Dukkah lázban élek. Amióta Mamma megajándékozott e fűszerkeverékkel, nem tudok betelni vele. A hazafele úton kb 2 percenként beleszagoltam és megállapítottam, hogy ilyen (finom) nincs is…ízlelgetem, szagolgatom, elmondhatatlanul izgalmas.

Rengeteg változata létezik, talán a legautentikusabb az egyiptomi változat, amiben van szezámmag, koriander, római kömény, fekete bors és tengeri só, létezik mogyorós, pisztáciás, mandulás, de makadámia vagy kesudiós változat is.. Kedvelik Ausztráliától Amerikáig mindenfele. Használják olivaolajjal keverve dip-nek – pitát vagy pirítóst mártogatva bele, de fűszereznek vele halat (mint azt Mamma tette), csirkét, marhát, sertést, bárányt, de karfiolt és brokkolit is. Képes feldobni egy egyszerű 8 perces főtt tojás – uborka – hónapos retek reggelit ugyanúgy, mint a legpuccosabb rózsaszínűre sütött báránybordát.

Én most csirkén próbáltam ki. A csirkemellet másfél centi széles csíkokra vágtam és meghempergettem a dukkah fűszerkeverékben, majd a felforrósított öntöttvas serpenyőmben egészen kevés olivaolajon sütöttem oldalanként pár percig. Kivettem a serpenyőből és letakarva melegen tartottam, a serpenyőben pedig a maradék ízes pörcön megsütöttem a köretnek szánt padlizsán szeleteket. Mennyei vacsoránk volt:-)))

Folyt. köv.!

Ajándék csoki

Ezt a finomságot Mammától kaptam. Külön meglepetés, hogy nem egy tábla csoki, hanem 11ujjnyi szelet külön-külön csomagolva, 60% kakaótartalommal és isteni grappa-trüffel töltelékkel. És én még azt hittem, hogy csak az egész mandulás csokinak nem tudok ellenállni:-)))

Köszönöm, Mamma!
Németül tudók segítségét kérem: az, hogy „herren schokolade” az jelenti, hogy urak számára készült? (most lehet, hogy van, aki fetreng a nevetéstől…)

2008. február 19.

Balzsamecetes csirkemáj minifügével

Stahl új csirkés szakácskönyvében olvastam ezt a receptet, csirkemell filével. De nálam most friss, gyönyörű csirkemáj várt a sorsára és miért ne? Nem csalódtam:-)

Hozzávalók:
fél kiló csirkemáj
só és frissen őrölt bors
200 g aszalt minifüge (1 csomag)
1 dl száraz fehérbor
diónyi vaj
2 evőkanál olívaolaj
fél dl balzsamecet szirup
egy kávéskanál méz
1 evőkanál morzsolt kakukkfű (legközelebb porítom, elég „darabos” volt)
2 dl tejszín

A csirkemájat megmostam, megtisztítottam a hártyáktól és frissen őrölt borssal fűszereztem. Az aszalt fügét felforraltam annyi borban, amennyi ellepte.A vajat és az olajat kevergetve összeolvasztottam a kedvenc öntöttvas serpenyőmben és megsütöttem benne a csirkemájakat. Szűrőlapáttal kiemeltem őket és a serpenyőbe maradt ízes pörcös-olajas-vajas keverékhez csurgattam a balzsamecet szirupot. A nagy sistergés hamar elcsitult, ekkor hozzáadtam a mézet és a morzsolt kakukkfüvet, majd a leszűrt fügét. A vajpuha, balzsamecetes fügéhez hozzáöntöttem a tejszínt, összeforraltam a fügés mártást Az egészet megsóztam-borsoztam, jól összekevertem, és a serpenyőbe visszatettem az előpirított csirkemájakat, hagytam picit összeérni az ízeket.

UPDATE: a maradékot leturmixoltam 1 ek libazsír kíséretében. Életem legfinomabb házi májkréme született:-)))

Thai sült oldalas


Hozzávalók 2 éhes felnőttre és egy fanyalgó kiskamaszra, akinek végül nagyon ízlett a végeredmény:
kb 80 dkg húsos, sovány(!?!) sertésoldalas
diónyi friss gyömbér, reszelve
2 gerezd fokhagyma, zúzva
3 ek sötét szójaszósz
1 tk Sambal Oelek (csipős chilikrém)
1 tk szezámolaj
1 ek barnacukor
1 ek só
1 dl száraz fehérbor
késhegynyi őrölt koriander
késhegynyi őrölt kömény
1 dl olivaolaj
2 újhagyma fehér része vékonyan felszeletelve.
Senkit ne riasszon el a hozzávalók hosszú sora, nincs más dolgunk, mint egy nappal korábban mindent összekeverni egy tálban és a darabokra vágott oldalast belemeríteni a pácba. Ha nagyon takarékosak akarunk lenni a mosogatással, pácoljuk a husit egyből abba a sütőedénybe, amiben sülni fog. Másnap, sütés előtt 1 órával kivettem a hűtőből, bemelegítettem a sütőt 220 fokra és fólia alatt kb 50 perc alatt puhára, további 20 perc alatt – immár fólia nélkül – pirosra sütöttem a húst a páclében. Izgalmas, diszkréten chilis (még pici lány sem panaszkodott!) egzotikus ízű, omlós, szétolvadokaszádban falatok. Bár nem túl autentikus, de tökmagolajos salátával fogyasztottuk. Nem vesztek össze:-))

2008. február 18.

Lenmagos, rozsos, korpás kenyér

Egy dagasztás nélküli kenyér, picit felturbózva. Ezt vittem a GBT 3-ra, elfogyott az utolsó morzsáig:-))

Hozzávalók:
30 dkg (BL55) fehérliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 púpozott ek édes tejsavópor
1 ek búzasikér (szejtán)
2 ek bio korpa
3 ek natúr lenmag
2 kk só
½ kk szárított élesztő
4 dl víz

A száraz hozzávalókat összekeverem egy nagy tálba, majd öszzekeverem a vízzel és konyharuhával letakarva pihen 12 órát. Nagyon lisztezett felületre borítom a tésztát, összehajtogatom és konyharuhával letakarva pihen addig, míg a sütő eléri a maximum hőmérsékletet (nálam 250 fok, légkeveréssel). A sütővel együtt melegszik a jénai, vagy cseréptál, amiben sül a kenyér. Ha elég meleg a sütő, beleplattyintom a tésztát és fedő alatt sül 30 percig, majd fedő nélkül még 20-30 percig. Rácson szoktam hűteni és ritkán éri meg a másnapot.

GBT 3

Azaz a harmadik gasztroblogger találkozó, ezúttal is rengeteg finomsággal!
Akik eljöttek és amivel hozzájárultak a gasztroblogger svédasztalhoz:
Ana: isteni, foszlós barna kenyér

Anna (eszik): babos kence, mindenki próbálja ki, nekünk nagyon ízlett

Cukroskata: mandulás kétszersült és csokis - narancsos koszorú, természetesen cukor nélkül:-))

Doctorpepper: pizzagolyók joghurtos-fokhagymás mártogatóssal (na ez az, amit folyamatosan tudnék enni, mártogatva vagy "szárazon"!) és isteni, csokis "útravaló" keksz

Ízbolygó: sablé viennoise és márványsajtos képviselőfánkocskák (másik kedvencem), valamint Polo és Nero sütik

Kicsivú: vaníliás kuszkusz (számomra új dimenzió a kuszkusznak:-)) és retrósüti

Moes: suhajda (amit nem tudtam megkóstolni, de most már nagyon bánom!)

Piszke: tapenade (végre!) és bonbonok


Rossamela: bulgursaláta (egészséges és diszkréten chilis), almás-levendulás muffiin (illatos ízorgia)


t3v, azaz Okostojás: bonbonok, valami elképesztő választékban és mindegyik abbahagyhatatlanul finom


Zsu: sült fokhagymás kence (ricottával, brinzával), sajtos tallér (Kérek még!)


Zsuzsa: gombás medvehagymás blini és szarvasgombás vaj (mindkettőt elfogadnám mindennap!)


Gabojsza: padlizsánkrém, zakuszka, házi kolbász, fűszeres pácolt mozarella és lenmagos barna kenyér

Ha DolceVita is jelen lett volna, a képek is szebbek lennének:-))
Ha bárkinek olyat tulajdonítottam, amit nem ő követett el, kérem jelezzétek:-)))

2008. február 14.

Olajbogyós-aszalt szilvás csirke

Lila Fügénél olvastam a receptet ( nála Marbella csirke név alatt fut) és már nem először készítem, apró változtatásokkal. Ízorgia. De senki ne higgye el, csak próbálja ki.

Hozzávalók 2 személyre:
fejenként 1-2 csirke comb kettévágva alsó és felső részre
8 dkg fekete olívabogyó (magozva), felezve
15 dkg aszalt szilva kimagozva, feldarabolva
4 gerezd fokhagyma, zúzva
3 babérlevél
4 ek olíva olaj
3 ek almaecet
1,5 ek szárított oregánó

frissen őrölt bors
1 ek barnacukor
1 dl száraz fehérbor
2 fej hagyma, negyedelve

Előző este bepácoltam a húst: megmostam, feldaraboltam és egy sütőtálba tettem. Elkészítettem a pácot: a péppé zúzott fokhagymát, a babérleveleket, az aszalt szilvát és az olívabogyót összekevertem a borral, az olajjal, az ecettel. Hozzászórtam az oregánót, alaposan sóztam és borsoztam. A pácot a húsra öntöttem, alaposan átkevertem, hogy mindenhova jusson a léből majd körérendeztem a hagyma darabokat. Megszórtam a barnacukorral és alufóliával lefedve a hűtőbe tettem éjszakára.
Sütés előtt egy órával kivettem a hűtőből, 250 fokos előmelegített sütőben kb 40 perc alatt puhára sütöttem, 20 percenként átforgatva a húsdarabokat. Isteni illatok terjengtek a konyhában! Parmezános-tejszínes-szerecsendiós krumplipüré volt a körete. Száraz Ezerjó kísérte.

Az eredeti forrás a Chocolate&Zucchini blog.

Valentin napi levendulás szívecskék

1 tábla 70% kakaótartalmú ecuadori keserűcsokoládét olvasztottam fel gőz felett, beledolgoztam fél deci 30% zsírtartalmú tejszínt és 1 kk ehető levendula virágot.
A szívecskés szilikon jégkocka készítő formák aljára is szórtam a levendulavirágból, majd belekanalaztam a csokimasszát. Pár óra hűtőben való dermesztés után könnyedén kivehető a szilikon formákból.
Legközelebb a belekeverendő levendulavirágot porítani fogom. Nagyon intenzív az aromája, érdekes és különleges. Jó móka volt elkészíteni:-)

2008. február 10.

Ha jót akarsz,

ne vegyél a Tesco-ban kilós kiszerelésű Pangasius halfilét, amit most „egyet fizet – kettőt kap” akcióban árulnak 1999.- Ft-ért, mert ritka silány minőség. Én sajnos vettem… Szabályosan, hűtőben olvasztottam ki 24 óra alatt, de sülve sincs semmi állaga, íze még annyi sem. Egyszerűen ehetetlen sz@r!. Holnap visszaviszem a maradékot, egyék meg ők.

Update: visszavittem. Szó nélkül visszadták az árát.

Koktélrák saláta kukoricával

Újabb koktélrák kísérlet, ami jól sült el. Egyszerű elkészíteni és nagyon finom.

Hozzávalók:
1 kukoricakonzerv
15 dkg fagyasztott koktélrák
2 ek olivaolaj
2 kis csemegeuborka apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
1 kis doboz tejföl
3 ek majonéz
1 kk magos dijoni mustár
tengeri só
frissen őrölt színes bors

A koktélrákot előző nap kivettem a mélyhűtőből és hideg vízben, 24 órát a hűtőszekrényben hagytam felolvadni (zacskó nélkül!). Így nem veszített nedvességtartalmából és egészen jó állagú volt. Az edényt, amibe „felolvadt” letakartam, mert – nem szépítek – büdös. Na jó, rákszagú, de akkor is büdös.

Egy serpenyőbe 2 ek olivaolajon megsütöttem a rákocskákat kevés tengeri sóval és pár tekerésnyi őrölt borssal megszórva. Pár perc után kiszedtem és hagytam kihűlni egy tányéron. Egy tálba a tejfölhöz hozzáadtam a zúzott fokhagymát, a majonézt, magos mustárt, a levétől megfosztott kukoricát, uborkát és a kihűlt rákocskákat.
Pár órát állni hagytam a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek. Pirítósra púpozva, vagy koktélos pohárba jó kis előétel.

Incze Ida receptjét „dolgoztam tovább”.

Csípős koktélrákos fekete tészta


Életem Párja ma villás reggelit kapott, na nem a klasszikust, hanem egy újabb kísérletem eredményét, koktélrákkal. Ízlett neki.

Hozzávalók 2 személyre:
10 dkg tintahalas, fekete tészta
15 dkg fagyasztott koktélrák
1 kis fej lilahagyma, félkarikákra vágva
2 gerezd fokhagyma, zúzva
1,5 dl tejszín
4 dkg frissen reszelt parmezán
0,5 dl száraz vörösbor
2 ek. olívaolaj
tengeri só
1 ek házi csípős paprikakrém (vagy erős pista, vagy 1 friss chili paprika finomra vágva)

A koktélrákot előző nap érdemes kivenni a mélyhűtőből és hideg vízben, 24 órát a hűtőszekrényben hagyni felolvadni (zacskó nélkül!). Így nem veszít a nedvességtartalmából és egészen jó állagú, mire felhasználjuk. Az edényt, amibe „felolvad” érdemes letakarni, mert – nem szépítek – egyszerűen büdös. Na jó, rákszagú, de akkor is büdös. Szerencsére a „végeredmény” feledtette ezt a kis kellemetlenséget :-)

Az olivaolajon két perc alatt üvegesre pároltam a hagyma karikákat, ment bele a fokhagyma, a chilis paprikakrém. Hozzáöntöttem a koktélrákot és tengeri sóval picit megsóztam. Pár perccel később ráöntöttem a bort és nem sokkal később a tejszínt. Kb öt percig hagytam együtt rotyogni, majd belekevertem a parmezánt. Párhuzamosan kifőztem a tésztát fogkeményre (al dente), tekercsekben a tányérra halmoztam és a rákos szószt rákanalaztam.

Lila Füge és Házi Istennőnk receptjeiből merítettem ihletet.

2008. február 9.

Szójás sertés tésztával és zöldségekkel


Volt aki megjegyezte, hogy egy hete a tüzes nyárs receptjét bámulja a blogomon.. Hát, van ilyen…Nehéz hetem volt, késői hazaérkezéssel, ágybazuhanással és kihagyott vacsorákkal, jóformán nem is főztem egész héten. Ma meg egészségügyi okok miatt egy Pesten töltött nap helyett itthon maradtam és végre egy jót főztem a családnak.

Használtam hozzá:
fél kiló sertéscombot
2 sárgarépát
1 kis cukkinit
egy kis fej káposzta negyedét
1 lilahagymát
1 vöröshagymát
1 fej fokhagymát
diónyi friss gyömbért
3 ek hoisin mártást
1 ek balzsamecet szirupot
250 gr kínai durum tésztát
1 ek étkezési keményítőt
2 dl sötét szójaszószt
1 ek barnacukrot
frissen őrölt bors (most éppen színes)

Ösztönszerű főzés volt, abból, ami a hűtőben és a kamraszekrényemben előfordult, de a végeredmény miatt megörökítem, hogy később is tudjam reprodukálni
A sertés combot kis kockákra vágtam és annyi sötét szójaszószban pácoltam (másfél-két dl) amennyi éppen ellepte. 2 napig pácolódott a hűtőben, mert hamarabb nem került rá sor.
Felforrósítottam az öntöttvas wok edényt és belezuttyintottam a húst a szójaszósszal együtt, addig rotyogtattam fedő alatt, előbb erős, majd csendes tűz felett, míg megpuhult. Félidőben hozzáadtam a reszelt friss gyömbért és 3 gerezd fokhagymát zúzva, tekertem rá borsot.. Közben kifőztem a kínai tésztát, leszűrtem, félretettem, majd csíkokra reszeltem a cukkinit és sárgarépát, vastagabbra szeltem a hagymákat és felcsíkoztam a káposztát.
Amikor a hús megpuhult, hozzáadtam a zöldségeket és mivel a mártás túl kevés volt, hozzáadtam a 2 dl vízben elkevert étkezési keményítőt, barnacukrot, balzsamszirupot és hoisin mártást. Pár percig hagytam, hogy összeérjenek az ízek és besűrűsödjön a mártás, majd hozzákevertem a tésztát is, a +végén még kevertem bele 4-5 gerezd zúzott fokhagymát. Sózni nem kellett, mert a szójaszósz elég sós. Tányérunkon megszórtuk chili pehellyel, így még összetettebb lett az összhatás. Nagylányom megjegyezte, hogy milyen érdekes, nem egyöntetű ízt érez, hanem többfélét, egymás után bontakoznak ki. Azt hiszem, ezt hívják mozzanatos fűszerezésnek. Fenti hozzávalókból 6 főre elegendő adag készült.

2008. február 5.

Tüzes nyárs sok zöldséggel

Sok zöldség, kevés hús, csípős, fűszeres és főleg gyors! Nekem való!

Hozzávalók:
kb 20 dkg pulykamell filé, nagyobb kockákra vágva
fél szál póréhagyma
30 dkg csiperkegomba
1 kisebb cukkini
1 kis padlizsán
1 piros és 1 sárga kaliforniai paprika
a páchoz:
1 kis hagyma
2 evőkanálnyi csípős darált paprika krém (nekem van házi, Édesanyám teszi el minden évben. Ha nincs ilyen, jó hozzá az Erős Pista)
½ kávéskanálnyi só
1 kávéskanálnyi őrölt fahéj
½ kávéskanálnyi őrölt gyömbér
frissen reszelt szerecsendió
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 dl oliva olaj

A páchoz a hagymát egészen finomra vágom, szinte pépesre. Ezután összekeverem a sóval, a fűszerekkel, csípős darált paprika krémmel és az olajjal, aztán a páccal alaposan összeforgatom a husit és beteszem a hűtőbe. Minél tovább marad, annál finomabb; ez lehet pár perc, de nálam majdnem 1 nap volt.
Sütés előtt feldaraboltam a zöldségeket, a nyársra szánt gomba kivételével: a cukkinit és padlizsánt szeleteltem, a gombát mérettől függően feleztem-negyedeltem, a pórét felkarikáztam, a paprikát kockákra vágtam. A cukkinit és padlizsánt kevés vajon megsütöttem, melegen tartottam. A gombát, paprikát, pórét felváltva nyársra húztam a husival és tapadásmentes bevonatú vasserpenyőmben többször megforgatva megsütöttem. Mikor majdnem készen voltak, melléjük szórtam a maradék zöldséget, hozzáöntöttem a maradék pácot és pár perc alatt ress-ropogósra sütöttem a zöldségeket az isteni ízű, kellemesen csípős, fűszeres pácba.
2 bőséges adag lett belőle.
A pác ötlete innen származik.

2008. február 3.

Újra csülök


Jelen bejegyzés képei a köznyugalom megzavarására alkalmasak. Ha Ön éhes, vagy éppen diétázik, kérem lapozzon, mert a bekövetkezett károkért felelősséget nem vállalok:-)


Tudom, tudom...Nem diétás, meg minden. Nem is én követtem el, hanem Kati barátnőm, aki állítólag tőlem tanulta ezt a módszert, de sokkal, SOKKAL finomabb csülköt süt, mind én valaha is tettem. Egy éjszakára fokhagymás tejbe áztatja a füstölt (hátsó) csülköt, majd csülkönként fél-egy liter sörben megsüti. Akkor jó, ha leválik a csontról, a bőre pedig piros-ragadós-ropogós. Párolt savanyúkáposzta és krumplipüré szokta kísérni, az étkezést ilyenkor jóféle törkölypálinka zárja. Na ilyenkor szoktam medvével álmodni, de nem a pálinka miatt.

2008. február 2.

Diós márványsajtkrém


Nagylányom influenzás. Egésznapos étvágytalanság után azzal jött, hogy „Anya, tudod mit csináltál nagyon régen?” Hát persze, hogy tudtam…Pár hete is beszéltünk róla, ám akkor elmaradt. Most elkészült és azonnal „gyógykajának” minősült :-)

Hozzávalók:
2 tubus natúr sajtkrém
12 dkg márványsajt
fél dl tejszín
1 marék dió, durvára darálva-aprítva
1 tk magos dijoni mustár
frissen őrölt bors

minden hozzávalót egy tálba rakok és mixerrel összedolgozom, majd eddigi életem legfinomabb barna kenyerére kenem, paradicsommal díszítem és ezzel gyógyítom Nagylányt, aki már tudja értékelni a penészes sajtokat (is).
Körtébe töltve, aprított rozmaringgal megszórva is isteni! :-)

Stahl Judit Gyorsan valami finomat című könyvéből.

2008. február 1.

Márványsajtos körtés pite

A körte – márványsajt - rozmaring íztrióhoz fűződő viszonyomról már írtam, nem tehetek róla, függő vagyok, imádom. Nemrég olvastam Teknőslevesnél a körtés-márványsajtos álomtorta receptjét, most meg is sütöttem a saját verziómat. Számomra kicsit fura volt a mézeskalács fűszerkeverék, így az én lepényem inkább sós lett mint édes.

Hozzávalók:
250 g fagyasztott levelestészta
2 nagy körte

20 g szeletelt mandula
150 g márványsajt, egy villával apróra tördelve, így könnyebb morzsolni

200 ml tejszín
2 tojás

2 ág friss rozmaring, aprítva

kevés reszelt szerecsendió

frissen őrölt bors


Egy kb. 30 X 20 cm átmérőjű sütőtálat kibéleltem a felolvasztott tésztával úgy, hogy pereme legyen a tésztának és 200 °C-on 8 percig elősütöttem. Figyelni kell rá, mert a tészta pereme gyorsan barnul ) -: Közben a körtéket félbevágtam, meghámoztam, kimagoztam. A domború oldalukon fél cm távolságra barázdákat vágtam melyekbe mandulaszeleteket dugdosott a pici lányom. Nagyon élvezte a „süni" készítést és ezzel biztosítva volt az is, hogy a végeredményt megkóstolja. Alaphelyzetben erre sok esélyt nem láttam, mert „Anya, ez a sajt penészes!" felkiáltás volt az első találkozása a márványsajttal. Azóta megszokta, hogy van ilyen, de hogy mit élveznek rajta azt még nem sikerült megértenie…

Mikor elkészültek a körte-sünök, a körtéket az elősütött tésztára tettem és a közöttük levő részeket kitöltöttem márványsajt-darabkákkal. A tojásokat a tejszínnel és a fűszerekkel elkevertem és eloszlattam a körték közti részekben.

Kb 25 percig sütöttem 200°C-on, amíg a fűszeres tojás-tejszín keverék meg nem dermedt. Langyosan, vagy hidegen sokkal finomabb, mint forrón :-)

Staféta átadás

Nem voltam egy nagy halrajongó, igazán szívesen csak a tengerparti nyaralásokon fogyasztottam a halat és tengeri herkentyűket – csigák és kagylók kivételével. Amikor megkaptam a stafétát a VKF! XII. fordulójának megrendezésére sokat gondolkodtam a megfelelő témán: legyen érdekes sokak számára és persze számomra is! Amikor a halas-herkentyűs téma mellett döntöttem, egyszerűen a „kutyaharapást szőrével” módszerhez folyamodtam és igazam lett. Már sokkal szívesebben készítek halételt, mint egy hónappal ezelőtt. Az összefoglalóban kialakult recepttár pedig hosszú időre biztosít mind olvasnivalót, mind kipróbálnivalót nem csak nekem:-)

Mindenkinek aki részt vett a játékban köszönetet mondok pályázatáért és nagyon köszönöm a sok bíztatást, dicséretet!

Most eljött az idő, hogy én adjam át a stafétát. Hogy kinek? Hát nézzük csak:
ChiliésVanilia és Mamma blogja mellett az Övét olvasom legrégebben, élvezetes stílusa és szimpatikus írásai alapján egy idő után úgy éreztem, ezer éve ismerem. És ugyanúgy éreztem akkor is, mikor végre személyesen is találkoztunk. Remélem nem babonás, de ha az, akkor egyszerűen nevezze a következő fordulót nem tizenharmadiknak, hanem tizennegyediknek!

Tadadam tadam tadam!!!

Ezennel átnyújtom a stafétát FAKANÁLnak, az Ahogy eszik, úgy puffad blog írójának.

Kívánok neki - és persze magunknak – jó témaválasztást és kitartást a „munka” elvégzéséhez! (na, ez egy kicsit „hivatalosra” sikeredett, pedig nem annak szántam!)

* A kép innen származik. Köszönet érte!