2008. január 31.

Édes bűnbeesés

Nem tipikusan halvacsora utáni desszert, de mindenkinek nagyon ízlett

fél liter tejből
8 evőkanál lisztből
2 tojásból
1 lime reszelt héjából

palacsintatésztát készítettem és vajjal megkent palacsintasütőben kisütöttem. 9 db lett a fenti mennyiségből. Megtöltöttem házi, (darabos) meggylekvárral és natúr túrókrémmel (Lidl, vödrös), amibe belekevertem egy vaníliarúd kikapart belsejét. Semmi hozzáadott cukor, minimál lelkiismeret-furdalás. Isteni!

2008. január 29.

VKF! XII - A nagy halas-herkentyűs összefoglaló

A magyar gasztroblog szféra 2008 januári Vigyázz! Kész! Főzz! játékának recept összefoglalóját olvasod. Ha most éppen nem érsz rá, gyere vissza később, de mindenképpen olvasd végig, megéri! 87 kitűnő halas és tenger gyümölcseivel készült ínycsiklandó finomság sorakozik az alábbi sorokban. Jó olvasást és jó kísérletezést!
Ági, aki főz és szakácskönyvet ír rajong minden tengeri élőlényért, ami tányérra kerülhet. Imádja a rántott tintahal karikát, a polipsalátát. 1989-ben fetrengett az extázistól, amikor Édesapja a születésnapi asztalára egy egész homárt varázsolt. Bár a magyar tengert csak tizennyolc évesen ismerte meg, mégis jóban van a ponttyal és a pisztránggal, köszönőviszonyban a harcsával és egyre jobban szereti a süllőt - fogast. Most egy különleges Mákkal sütött süllőt kreált, e nem mindennapi halételhez Furmintot fogyasztott.


Az àlabeck blog BeckZsu-ja három étellel pályázott. A téli tonhalsalátájában pomelo és avocado is van, nagyon trendi .-) A fish&chips hazai módon igazi klasszikus, a majonézes rakott hal egy régi, jól bevált recept, bármilyen halfiléből elkészíthető, most gomba is került bele.



Anna eszik és visszatér : több kihagyott forduló után 3recepttel
is boldogan pályázik, mert túl van a vizsgákon! Készült egy pirítosra szánt kaviáros sajtkrémmel, egy gyümölcsös füstölt makrélás bulgursalátával és egy halas, krumplis canelloni, spenóttal. Mindhárom étel gyorsan elkészül és jó példa arra, hogy nem mindig az lesz belőle, aminek indul...


Aubergine nem rajong a tengeri jószágokért, de imád kísérletezni. Az általa bemutatott makizushi annó, a halhús rizzsel és sóval való tartósításának ötletéből született. Elkészítése nem őrdöngőség, minden hozzávaló kapható itthon is. Italajánlata szaké helyett egy speciális sushi-bor, ami egy spanyol szőlőfajtából készül.



A konyha és én (meg Volt egyszer egy Olaszország) blog szerzője, Baba nem valami nagy halbarát, de halad :). Három fogással pályázott: a garnéla fűszeres-ropogós bundában a cajun konyha ínycsiklandó előétele. A tőkehalszelet vargányával -bevallása szerint egyszerű és gyors recept. A tőkehal tojásos-sajtos bundában pedig jó kis villámvacsora, körete saját héjában sült, fóliás cékla. Hmmm…


Beatbull, a Kisérleti konyha tulajdonosa ötfogásos ételsorral pályázott. Amuse-gueule-ként zsázsás füstölt lazacot kínál, amit garnélarák-narancs cappuccino követ. A halfogás szaibling-bazsalikom tekercs, amit a Surf & Turf húsfogás követ, azaz marhasteak garnélarákkal, narancsos cikóriával és citromos angolzellerrel. A desszert gyömbéres garnéla-mousse, narancssziruppal egyensúlyozva. Egyszerűen lenyűgöző!


A Chilii & csoki kulináris blog Chiliije kihagyta az elmúlt két VKF! fordulót, de ebben sem volt sok öröme, ugyanis nem eszik halat, csak két és négylábúakat. Mind sokan mások, Ő is egy régebben készült, de nem publikált recepthez nyúlt, így lett a Zembere által fogyasztott és fényképezett garnélás rizottóból pályázati mű.



Chili és Vanília indította útjának egy évvel ezelőtt a VKF! játékot. Mostani alkotása a föld és tenger „gyümölcseinek” érdekes kombinációja: fokhagymás garnéla csípős kolbásszal. A tengeri herkentyűk és húsfélék egy ételen belüli használata számos tengerrel rendelkező ország konyhájában megszokott, nem bizarr. Saját bevallása szerint a csípős kolbász fantasztikus párost alkot a garnélával. Egyszerűen ki kell próbálni!



Cukroskata, az Édes élet cukor nélkül blog szerzője a második VKF! fordulóján vesz részt, rögtön három rákfogással. Egy egyszerű és nagyszerű rákkoktélt, egy rég elfeledett brüsszeli krumplilevest rákkal és egy koktélrákos rizottót készített, amit nemes egyszerűséggel ásványvízzel öblített le. Egészségére!




Dalit nagyon szeret mindent ami tengeri, meg herkentyű, ám készíteni mégsem készít gyakran ilyen fogásokat. A mostani műve - cápaharcsa spenótágyon - egy örökölt német szakácskönyvben talált holland specialitás.



Dolce vitának a tengeri herkentyűs kiírás nem azért okozott fejtörést, mert hadilábon áll a tengeri herkentyűkkel, hanem azért mert szinte az összes kedvenc halétele már szerepel a blogján. A megoldás végül egy csomag tavaszi tekercs tészta hátoldalán mosolygott rá: rák tésztába csomagolva. És mivel a halaspulton annyira szépen mutattak a gyönyörűséges mini vörösmárnák, nem lehetett őket otthagyni, így ők is bekerültek a VKF! mostani fordulójába.


Dulmina értelmezte a legszabadabban a „tenger gyümölcsei” kifejezést: tündérkonyhájában a tenger legbőkezűbb gyümölcsével, a sóval alkotott színes – illatos – ízes fűszersókat házilag, két felvonásban. Így lett zelleres, citrusos, vegyeszöldséges és petrezselymes fűszersója. Isteni ötlet, köszönjük!



Fakanál szerint az élet nehéz, ha az ember lánya olyan feladatot kap, amit se teste, se lelke nem kíván. Ugyanis nem szereti a halat, sem a herkentyűket. De időben elkezdett edzeni a feladatra és még VKF! előtt készített egy afrikai harcsát fóliában, bemelegítésképpen. Ám az élet nem csak nehéz, hanem kiszámíthatatlan is, más események foglalták le energiáit mint a halas ételek megalkotása, de hát úriember nem csibész, ugyebár, így mégiscsak pályázott: kitűnő kosárkákat készített tonhallal és kaviárral, melyek bármely finger food partyn megállják a helyüket!

Eszter, a Fűszer és Lélek blog tulajdonosa nem halimádó, de erősen dolgozik az ügyön. Saját bevallása szerint már tökéletesen tud lazacot, sőt lepényhalat is filézni. Ezúttal sem hazudtolta meg a gyökereit: egy kóser ételt alkotott, a gefilte fish-t, mely talán az egyik legismertebb zsidó étel a maceszgombóc leves, és a sólet mellett. Igaz, nem a klasszikus „töltött hal” formában készítette, hanem kóser csukából, gombócnak gyúrva, hagyományos módon kifőzve.



Jómagam többfajta halételt készítettem. Van köztük olyan is, mint a halpástétommal töltött paradicsom, vagy a halikra krém, melyeket gyerekkorom óta szeretek. De mivel a halért mégsem rajongtam különösképpen, egy pénteki napot kineveztem alkotónapnak és meglévő receptjeim segítségével egy csomó új ízt próbáltam ki. És rájöttem, hogy szeretem a halat! Készült: sült pangasius filé currymártással, tintahalas spagettivel, egzotikus halnyárs kókuszmártásban, indiai fűszeres halnyárs, halfilé zöldséges bundában, csőben sült spenótos hal és tonhalgolyók.


Gránátalma mungóbabcsírás garnélarákot készített rizstésztával. Egyszerűen, wokban elkészíthető étel, percek alatt tálalható. A mungóbabcsíra magában és más zöldséggel is használható, B-vitamint, vasat, folsavat, magnéziumot, mangánt, foszfort, sok E-vitamint tartalmaz.



Grenadine a Zsidónegyedből egy rafinált fogást készített: lazac pezsgőtésztában zöldhagymás spenótpestóval . Bár nem volt nagy halrajongó, e fordulónak köszönhetően a halak közelebb kerültek szívéhez. A lazacot egy pár hónapja látott tvpaprikás recept inspirációja alapján készítette el, majd vajas főtt burgonyával és pestoval tálalta. Ital ajánlata: a tésztából kimaradt 2000-es évjáratú Törley Chardonnay Brut. Jó választás!


Ízbolygó nagy ínyenc. Leginkább a tintahalat szereti roston, de bármilyen tengeri halat megeszik, ha jól van elkészítve. Most négy receptet mutat be egy írásban - legkedveltebb halas ételeit: norvég hallevest, rozmaringos ördöghalnyársat, lazacos rösztit kaviárral és kardhal-tekercseket újhagymás, mozzarellás töltelékkel lime-os, zöldfűszeres öntettel. Pompás!


Juc egy laktató, frissen a legfinomabb lazacpuffancsot és egy halas is meg nem is brokkolis-karfiolos-szardellás cannellonit készített, a szardella íze csak plusz tónust ad az ételnek, nem tolakodó. Borajánlata: legújabb kedvencük, az elzászi Gewurztraminert.


A Kakaóscsiga újra Krakkóból jelentkezik egy lazacos-spenótos lasagna-val. Egyébként minden vízi élőlényt imád, kiváltképp ha tengervíz az a víz. Lausanne-ban dőzsöltek, legalább heti háromszor ettek halat, rákot, kagylót. A lengyeleknek meg hiába van tengerük, a halasnál majdnem mindent csak fagyasztott, füstölt, vagy ecetben eltett állapotban lehet kapni, ez alól a lazac képez stabilan kivételt, ezt használta ki Zsófi.


Katanyaka, az Édes Kötelesség blog szerzője most debütál a VKF!-en, idén kezdte a blogírást. Rögtön egy remek pestos lazac en papillote-al indít. Borajánlata: a Majoros Szőlőbirtok Tokaji Muscat Lunel 2003 száraz bora. Megkóstolandó!




KicsiVú nem rajong a tengeri herkentyűkért, ám két blog írójaként is pályázott. Az Étel, ital, kicsi Vú –n egy remek citromos-chilis spagettit készített koktélrákkal, ami egy kis receptfüzetben látott ötlet alapján született, egy ajándékba kapott olasz fűszerkeverékkel. Az Orient express blogon koktélrákos-földimogyorós rizs készült, a Kashmir étteremben tanultak alapján. A végeredmény KicsiVú szerint addiktív!


Kisvirág Olaszországban alkotta pályaművét, nem messze a tengertől, ahol sok olasz között próbál boldogulni, javuló nyelvtudással. Szereti a halat és a herkentyűket és néha már rábízza a vásárlást párjára, Zolira, akinek jobbulást kívánok! A spenótos rákos lasagne-t, Billi barátjától kapott ötlet alapján készítette. Engem meggyőzött.


Lilahangya – Ts párosnál a „szeretem” sorrend kagyló, rák, hal, tintahal, polip lenne. Most Ts által pucolt tintahalak hevertek a jégen, ebből született két pompás fogás: egy teljesen klasszikus, talán francia eredetű fokhagymás, citromos ízvilágú ízletes egytálétel Ts-től, Lilahangya egy ínycsiklandó előételt alkotott: chilis, lime-os tintahalat sült rizstészta ágyon.

Loriennek a hal szívügye, rendszeresen megörvendeztet minket a náluk „szombat – halnap” –on fogyasztott finomságok receptjeivel. Bevallom, hatására kezdtem el több halételt készíteni saját konyhámban. Ezúttal pompás tonhal steak-et készített céklán, sült almával. Hmmm…




Mamihami Anyamanyája lelkes: „Éljenek a halacskák és minden csoda, amit csak a víz terem nekünk!” Pedig húszéves koráig nem ette meg a halat! Azóta boldog lenne, ha minden héten kerülne egyszer-kétszer a tányérjára (filézett) hal :-)
Az első VKF!-jére lazacos pitét készített, mely melegen – langyosan – hidegen isteni finom!



Mamma, a Dalla cucina, per te blogban nyelvhalat készített dukkah-fűszerrel, radicchioval és cukkinivel. Szerinte a nyelvhal fajlagos ára a súlyával együtt emelkedik, akár csak a csiszolt gyémánté:-) Dél-Afrikai fehérbort választott hozzá. Az Orient express-en, a Kicsivúval közös blogon egy előételnek is ideális, viszonylag egyszerű fűszerezésű snack-et , a fűszeres indiai garnélát alkotta.Ez a fogás hamarosan vendége lesz konyhámnak, mert 10 perc alatt kész!


Max most debütált a VKF!-en, bevallása szerint eddig „háttérolvasó” volt. Egyből három finomsággal pályázott: egy Jamie Oliver ihlette „Keszeg párolt zöldségágyon” fogással, Pannicica TONhalas CSIgájával, , azaz TONCSI–val, ami lehetne akár hasé is és egy kéksajtos makréla tekercsel, ami régóta izgatja Max fantáziáját. Izgalmas fogás!



Moha és Sáfrány fiatal kora ellenére egy komoly fogással pályázott: Kardhal steak paradicsomos, paprikakrémes, parmezános padlizsántoronnyal. Készített még finger food partykra ideális lazacos kosárkákat tormahabbal, saját maga által hajlítgatott kiszúróformák felhasználásával. Nagyon szépek és biztosan finomak is!



Nequilla is új pályázó, friss gasztroblogger. Saját bevallása szerint nagyon szeret enni és rajong a polipért, amivel Tenerifén kötött életre szóló barátságot. Most az exe exének a tiszteletére főzte a polipot paradicsomos-vörösboros mártásban. Borajánlata: a Hiemann borház "Idei" vörösbora, de szerinte egy izgalmas fehérbor-mondjuk a Szent Ilona borház " Taposó-kút" küvéje is lecsúszik mellé...

Okostojás, alias t3v ha dulifuli lenne, azt mondaná, utálja a tenger gyümölcseit. Akadnak azonban kivételek, ilyen A főzés tudományán bemutatott grillezett tonhalsteak csípős gyömbérszósszal és üvegtésztával, mely egy „korai” Stahl recept felhasználásával készült, röpke 10 perc alatt.



Phzs első nekifutásra úgy gondolta, kimarad ebből a fordulóból, aztán megbirkózott a feladattal! Ecet és olaj blogján Chili és Vaniliához hasonlóan a föld és tenger gyümölcseit kombinálta: cápaharcsa lencsével és chorizóval készült konyhájában, a recept kedvenc TV műsorában bukkant fel.


Piszke részvétele sokáig kétséges volt, két okból is: lázas gyerekét hűtőfürdőzte főzés helyett és szigorú elvárásai vannak a herkentyűkkel kapcsolatban: ne legyen nyálkás, ne legyen szálkás, ne legyen tapadókorongja, csápja, vádlón meredő szeme, ne éljen mikor megeszi... Aztán mégis befutott a Tapenade-al, mely bevallása szerint nagyon-nagyon finom. Mindegy, hogy barna- vagy fehér kenyérrel, pirítóssal, baguette-tel kínáljuk, eteti magát, borzasztó éhséget és (alkohol)szomjúságot csinál, azaz vacsoravendégség esetén ideális!




Doctorpepper épp csak hazaért a síelésből és már össze is dobott egy finom tonhalkrémet meg egy pirítósra való paradicsomos koktélrákot, mellyel bővítette halas finger food party étkeink tárházát. Köszönjük, mert Csak a Puffin ad nekünk erőt és mindent lebíró akaratot!




Rossa Mela konyhájában a hal és tenger gyümölcsei mindig szívesen látott eledel. Most szuronycsigát főzött, fehérmajonézzel. Mennyire igaz, hogy aki evett a tengerparton az aznapi fogásból készült halat, rákot, tintahalat, polipot, az pontosan tudja, hogy ehhez képest a zacskós fagyasztott tenger gyümölcsei körülbelül olyan, mintha a nagymama főzte illatos lekvárhoz hasonlítanánk a színezékből, állományjavítóból és citromsavból összetákolt ipari dzsemet! De sajnos ez a luxus megmarad a tengerparti nyaralások idejére…

Sütisnéne maradt a hagyományos ízvilágnál és tonhalas pennét készített, paradicsommal, mozarellával, bár bevallása szerint más tengeri herkentyűt is szívesen kipróbálna. E bejegyzésből a diétákkal kapcsolatos véleménye is kiderül.




Starfokker is fiatal gasztroblogger. A tejbegríz oldalain szerepeltek már a kiírásnak megfelelő fogások, ám most Rosemary Shrager Spektrum TV-ben látott ötlete alapján megalkotta a nyerő fogást: tőkehal zöldborsópürével és céklaropogóssal.



Teknősleves csapata nagyon kitett magáért, igazi hallakomával készültek első VKF! részvételükre! korkiborki feketekagylós spagettit készített, muhoebec és mortiis baconben sült pollack halat és (poénból) banános-ketchupos halrudacskát sütött, jj bébipolipos rizottót, opperkoszos kanelbulle-t(fahéjas csigát), smor pedig lazacos fusillit készített konyakos-tejszínes mártásban. Volt még céklaleves, sült cékla joghurttal és tonhalkrémes szendvicsek, mindebből kb húsz teknős lakott jól. Egészségetekre, teknősök!


Tintaleves Eszter fantasztikus fish pie-t készített (halrakottas, rakott hal, halas-krumplis lepény, vagy ahogy tetszik a magyar neve). Fogadtatása olyan egyértelműen és lehengerlően kedvező volt, hogy azonnal feledtette a szokásosnál hosszabb konyhai munkálkodást. A recept Jamie Oliver The Return of the Naked Chef című könyvéből származik. A leírásban Eszter kiegészítette a receptet saját, praktikus megjegyzéseivel.



Két vegetáriánus pályázat következik:
Az első Nanáé, aki a Vegasztromániában algás rizottót készített, szerintem nem csak vegetáriánusok élveznék a finom ízét. A hozzávalók vásárlása közben vett egy cavi-art nevű alga-kaviárt is, ami teljesen úgy néz ki, mint az igazi kaviár, csak algából van, állagra, színre (van piros, és fekete, kis-, és nagyszemű) abszolúte hasonlít testvérére, csak az ízében lehet egy kicsit érezni az alga-ízt. Izgalmas felfedezés!




Vera vegakonyhájában a bajai halászlé mintájára egy jól sikerült kísérlet: algászlé bajai módra készült, kombu alga, hagyma és pirospaprika felhasználásával. Egyedül a halászlébe való tészta okozott kisebb gondot, mert az csak tojásos kivitelben kapható.




Zozo, a cooking star párnaponta jobbnál-jobb halas-herkentyűs receptekkel örvendeztetett meg minket. Készített egy zöldbabos tonhalsalátát, második körben jól megszenvedte a tintahal pucolást, ám végül elkészült a saláta, avocadóval. Következett egy füstölt lazacos muffin, majd záróaktusként egy pompás konyakos-fokhagymás garnéla, amit előételként, de rizzsel akár főételként fogyaszthatunk.


Zsu szereti a halat, de sok herkentyűvel még nem volt dolga. Konyhájában ez alkalommal grillezett rákfarok készült. A drága alapanyag beszerzést most párjának születésnapja alkalmából ejtette meg, méltó ünnepi étel készült a pucolásnál megszenvedett rákfarokból. Zsu többfajta mártogatóst is készített: paprikás majonézt, fűszeres paradicsommártást és sültfokhagymásat. Mennyei fogás!



Zsuzsa jó harminc évig mély ellenszenvet érzett a vizilények iránt, ezen évek óta változtatni próbál. Nem dőlt le hangtalanul a székről amikor megjelent e forduló kiírása, hanem talált egy jó kis marokkói receptet és beruházott egy méregdrága nyelvhalra (azt mondta, megérte!). A művet a Mézesmadzag blogon tette közzé. Gombás blogja, a Ha bolond, ne szedd le is pályázott, egy ricottás – szarvasgombás óriáskagyló(tészta) sütőtökmártásban nevű alkotással, amihez a St. Andea 2006 egri roséja utólag nem tűnt a legjobb választásnak (lehet, hogy már öreg?)

És végül, de nem utolsó sorban, a Zsuzsi főzött, vagy inkább grillezett egy tonhal steaket egyszerű fűszerezéssel, angolosan, melyet ázsiai beütésű, a tonhalhoz passzoló gyömbéres – szójás salátával kínált. Összefutott a nyál a számban! :-)

VKF! XII - Statisztikai összefoglaló

2008 első napján került napvilágra a Vigyázz, kész, főzz! - magyar gasztroblogok tematikus virtuális rendezvény XII fordulójának témája: a tenger gyümölcsei - minden, ami vízben (nem csak tengervízben) él: halak, tengeri herkentyűk, rákok, kagylók, vízinövények.
Azt hiszem bátran állíthatom, hogy a magyar gasztroblog szféra eddigi legtermékenyebb fordulóját zártuk.

Sok-sok izgalmas, fantáziadús ételkreáció született, hideg és meleg előétel, party falatkák, kencék, leves, főétel, desszert és ízesítő kategóriákban.

46 gasztroblog 54 szerzője pályázott 87 recepttel.

28 gasztroblog egy,
8 gasztroblog kettő
5 gasztroblog három,
2 gasztroblog négy,
1 gasztroblog öt,
1 gasztroblog hét és
1 gasztroblog kilenc recepttel pályázott.

Több fiatal gasztroblog is debütált a VKF!-en, de üdvözölhetünk nagy visszatérőket is, akik már több fordulót kihagytak. Aki pedig nem tudott pályázni, reméljük élvezettel olvassa majd az összefoglalót, lesz miből válogatni!

A pályaművekben 29 fajta halat, algát és tengeri herkentyűt használtunk.
Alapanyagok: afrikai harcsa, agar-agar, bébi polip, cápaharcsa (pangasius hal), csuka, fekete kagyló, garnéla, halikra, harcsa, hekk, kárász, kardhal, kaviár, keszeg, kombu alga, friss és füstölt lazac és makréla, nori alga, nyelvhal, ördöghal, pollack hal, rákfarok, süllő, szaibling (szemling), szardella, szuronycsiga, tintahal, tonhal, vörösmárna és a tengeri só (!).


A legkedveltebb alapanyag a garnéla, tonhal és lazac volt. Van még mit fejlődnünk!

A részletes összefoglaló is „folyamatban van”, de köztünk legyen szólva, jojóznak a szemeim, ez a statisztika röpke hat óra alatt állt össze :-)

A grafikonért külön köszönet Mammának.

2008. január 28.

Tavaszt!

A lelkem már nagyon tavaszt kíván. Gyönyörűen süt a nap és talán már a levegőben is van valami…kikelet féle. Egy ilyen napon ebédre jól esik egy színes saláta, hozzá egy villámgyors sült csirkecombbal.

Hozzávalók 2 személyre:
két csirkecomb (bőr nélkül)
1 ek libazsír
1 ek morzsolt kakukkfű
só, frissen őrölt bors
1 dl fehérbor

a salátához:
fél fej jégsaláta, darabkákra tépkedve
fél piros és fél sárga kaliforniai paprika
fél kígyóuborka
10 cm póréhagyma
pár szem koktél paradicsom, felezve
frissen őrölt bors
extra szűz olivaolaj
balzsamecet szirup
csipetnyi fleur de sel

Az öntöttvas serpenyőmben felolvasztom a libazsírt, pár perc alatt „megkapatom” rajta a szétválasztott csirkecombokat, majd megfűszerezem őket és a fehérborral felöntve, fedő alatt puhára párolom, jó 10 perc alatt. Ha már puhák, leveszem a fedőt és szép pirosra sütöm.

A salátához megágyazok egy tányéron a jégsaláta darabkákkal, majd minden zöldséget darabkákra vágok és szétszórok a jégsaláta alapon. Meglocsolom kevés, kincsként őrzött horvát házi olivaolajjal, cseppentek rá pár csepp balzsamecet szirupot, tekerek rá borsot és az egészet megkoronázom csipet fleur de sel-el. Rárakom a csirkecombokat és elmerülök a sokszínű élvezetbe. És várom a tavaszt .-)

VKF! XII – Halikra krém


A VKF! e havi fordulójának háziasszonyaként engedtessék meg egy határidőn túli „pályázat”, amit hétvégén nem volt alkalmam publikálni, ám nagy kedvencemről lévén szó, mégsem szeretném kihagyni! :-)
A halikra krém volt talán a legelső halétel – már ha nevezhetem annak – amit életemben kóstoltam. Gyerekkoromban az ünnepi asztalon gyakran jelen volt az előételek sorában és már akkor is nagyon szerettem. Elkészítése egyszerű, szinte elronthatatlan, a végeredmény igazi különlegesség, ínyenc fogás, amit ma is bátran tálalok baráti összejöveteleken.

Hozzávalók:
3-4 evőkanálnyi folyami hal ikrája (ponty, busa, harcsa, csuka, vagy pisztráng)
1 kis fej hagyma, reszelve
1 kisebb citrom leve
finom tengeri só
frissen őrölt bors
egy – másfél dl olaj

Az ikrát a hártyáitól megtisztítom, úgy a legegyszerűbb, ha egy deszkára fektetve a kés hátával „elkaparom”. Ha nagyon nyálkás lenne, egy szűrőben megmosom és alaposan lecsurgatom. A tiszta halikrát egy kistálba teszem, rácsavarom egy citrom levet és legalább egy órát hagyom piheni, majd elkezdem keverni gépi habverővel. A csomómentes ikrához cseppenként adagolom az olajt, akárcsak a majonézhez, és addig keverem, amíg szép fehér lesz. Minél tovább keverem, annál habosabb, fehérebb, ebben a citromlé is jelentős szerepet játszik. Ha úgy vélem, elegendő a mennyisége, összekeverem a sóval, borssal, reszelt hagymával.
A végeredmény egy kocsonyásan rezgő krém, melyet sokféleképpen tálalhatok: kis üvegtálba, fekete olajbogyóval és vékony citromkarikákkal díszítve, tölthetem friss paprikába vagy paradicsomba, de készíthetek belőle party falatkákat is, ha egy nyomózsák segítségével akár sós kekszre, akár készen kapható kenyér korongokra nyomom és díszítem snidling zölddel, capri bogyóval, félbe vágott fekete olajbogyóval, citrom szeletkékkel. Száraz pezsgővel a legélvezetesebb :-)

Ha a friss halfogásban sok az ikra és nem akarom egyszerre elkészíteni, besózva, adagonként 3-4 evőkanálnyit bezacskózva jól fagyasztható és hónapok múlva krémnek kikeverve élvezhető.

2008. január 25.

Még meleg!

Most készült: friss libatöpörtyű. Ha kihűl, ledarálom és egy apróra vágott hagymával, sóval, borssal, majoránnával töpörtyű krémet készítek belőle. Márton napon ezt reggeliztük a borkóstoló előtt és azóta izgatja a fantáziámat :-) Lilahagymával, friss barna kenyérrel, hmmm…
Melléktermék: 3 liter libazsír.