2008. december 29.

Pierre Hermé világhírű íztrilógiája



Pierre Hermé cukrászzseni, (művész, festő, divat designer és alkimista, mindezek külön-külön és egyszerre) meghökkentő ízpárosításokat bujtat puritán köntösbe. Őszinte rajongója vagyok, ha Párizsban járok, cukrászszalonja kötelező program lesz (addig marad honlapja és online boutique-ja). „Az ízek ragozásának nagymestere” talán legismertebb koncepciója az Ispahan íztrilógia: málna, licsi és rózsa kombinációjából alkotott desszert sorozat, tizenhárom féle különböző alkotás melyben ugyanazon ízek más-más formában és konzisztenciában jelennek meg. A Julie Andrieu-vel közösen megírt könyvében, az otthon elkészíthető desszertek között szerepel az Ispahan dzsem, a legegyszerűbb és legkülönlegesebb dzsem, amit valaha kóstoltam. Sokadik próbálkozásra sikerült elkészíteni, mert rejtélyes körülmények között az elkészítéséhez vásárolt licsi mindig elfogyott, pedig kilószámra veszem, most is úgy menekült meg az a pár szem, hogy időben szupertitkos helyre dugtam.

Hozzávalók:
30 dkg fagyasztott málna
10 dkg licsi (héj és mag nélkül)
25 dkg cukor
fél citrom leve
6 ek rózsavíz

Az eredeti recept friss málnát ír, de itthon málnaérés idején nem kapható licsi. Friss málna ugyan kapható decemberben a nagyobb hipermarketekben, de az Édesanyám kertjében termettben jobban bízom, még fagyasztva is.

A licsit meghámozom: késsel körbevágom és a héját egyszerűen lehúzom a húsáról, majd azt lefejtem magjáról. Összekeverem a málnát, licsit, cukrot és a citromlevet, lassan összeforralom és kb. 10 percig, időnként megkeverve, alacsony lángon főzöm. Hozzáadom a rózsavizet, ismét felforralom és botmixerrel éppen csak átkeverem, majd sterilizált üvegekbe töltöm. Három kisüvegnyi tömény ízorgia lett a fenti mennyiségből.