2008. december 22.

Az én zöldséges, csirkés marharagum



Cserépedényben, lassú tűzön készült, valahol a boeuf bourgignon és a cassoulet között, nagyon sajátos értelmezésben.

Volt egy szép darab marha felsálom, összesen 70 deka. Burgundi marharagu készítésére régóta készülök, de időm nem volt a Bűvös szakács receptje alapján bort sűríteni, meg gyakorlatilag mindent külön-külön előkészíteni, így maradt egy turbó változat (csak előkészítésben turbó, mert amúgy 4 óra alatt lett kész).

Hozzávalók:
70 dkg marhafelsál
12 dkg kockázott bacon
5 dkg vaj
2 ek libazsír
fél szál poré
2 fej lilahagyma
fél fej fokhagyma
2 fej édeskömény
4 szál sárgarépa
250 g aprófejű csiperke
fél-fél sárga és piros kaliforniai paprika
1-1 szál friss rozmaring és kakukkfű
3 babérlevél
2 marék fehér bab
só, frissen őrölt bors
1 liter húsleves
3-4 dl bor
5 csirke alsócomb

A marhahúst felkockáztam, a zöldségeket feldaraboltam. Egy serpenyőben kisütöttem a bacon zsírját, szűrőkanállal kiszedtem és az ízes zsírt összemelegítettem a vajjal, ezen körbesütöttem a marhahúskockákat.


A fedeles cserépedényem aljába tettem 2 ek libazsírt, majd rétegekben a darabolt zöldségeket, áztatott babot, ágacska friss kakukkfüvet, rozmaringot, babérlevelet, sót, borsot, rá a bacont és a marhahúst szaftjával együtt. Legfelülre a gomba került, felöntöttem a húslevessel és a (rozé) borral, lefedtem és ment a 150 fokra előmelegített sütőbe, magára hagytam 3 órára.


Első kóstolás után ÉP keveselte benne a húst, ezért a cserépedénybe került még 5 csirke alsó comb, azzal együtt sült még 1 órát. Mikor minden hús puha volt, a „sűrűjét” átköltöztettem egy sütőtálba és még 10 percig sütöttem, a szaftot egy serpenyőben mártás sűrűségűre főztem.
Megérte a fáradságot, isteni egytálétel lett belőle.