2008. november 10.

Szakácskönyvek körkérdése


Napokig halogattam Doctor Pepper körkérdésére a válasz megírását, több okból, az időhiány volt az utolsó…Nincsenek különleges szakácskönyveim, a mai kor műveiből is csak pár darab (főleg Stahl Judit könyvei), mert ha különleges receptet keresek azt leginkább a neten teszem. Mégis, teljes mértékben átérzem a körkérdés fontosságát. Rendszeresen kapom a nagy könyvforgalmazók hírlevelét, néha fel-fel csillan a szemem egy –egy könyvre és milyen jó lenne, ha el tudnék róla olvasni egy pártatlan, felhasználói véleményt, mielőtt megveszem!


Beruházásra érdemesnek tartom az alapművet, a Szakácsok Könyvét. Tavaly húsvét hétfőn rendeltem, így sikerült 60% kedvezménnyel hozzájutni. Én tényleg rém boldogok voltam, azóta is gyakran olvasgatom, csak úgy, kedvtelésből. Minden konyhatündérnél ott lenne a helye, mert csak tanulni lehet belőle a legjobbaktól.


Kettes számú kedvenc Váncsa István szakácskönyve, az Ezeregy recept. Volt, amit megfőztem belőle, de bevallom, ezt inkább szórakoztató olvasnivalónak viszem magammal, ha vámolásra várok, jókat mulatok magamban, néha annyira jókat, hogy kollégámnak is fel kell olvasnom, mi annyira mulatságos:-)


További kedvencek régi kiadású, román nyelvű szakácskönyvek, még Édesanyám fiatalkorából, rongyosra használva, illetve új kedvenceim egyike Berecz Edgár gyűjtésében megjelent Családi szakácskönyv, bár ez is inkább az olvasmány kategóriába sorolható.


Semmiképpen sem javaslom beszerzésre a Nagy konyhai mindentudó,1000 recept és fortély című könyvet, amit egyszer szintén jelentős kedvezménnyel rendeltem egy felületes átlapozás után. Sok használhatatlan receptet tartalmaz, szép fotókkal, de csupa olyat, amit valszeg sosem készítenék.

Javasolnék a megkérdezetteknek egy szakácskönyv-leltárt, amiből egy szakácskönyv adatbankot összehozva és a gyűjtőoldalon publikussá téve tudnánk, ha valamelyik könyvet meg szeretnénk venni, kitől kell megkérdezni, érdemes-e a beruházásra.

Továbbgurítom a labdát Fűszeres Eszternek, akiről tudom, nagyon sok szakácskönyve van (és már egy saját is!), Cukroskatának és Ottisnak. Felkérem válaszadásra Fakanál, Okostojás és Lorien kollégákat is!


A képet innen kölcsönöztem. Köszönöm.

4 megjegyzés:

Hobbiszakács írta...

Nagyon jó ötlet!

Erről még csak annyit, hogy Svédországban naponta (átlagban) két szakácskönyv jelenik meg ismert és ismeretlen szerzőktől. A könyvesboltban külön szakácskönyv részleg van. Ott lehet megtalálni engem :-))))

Doctor Pepper írta...

Gabojsza, Köszönöm a választ!! Az adatbank is jó ötlet, én gyűjtögetem a válaszokat az eredeti postnál és igyekszem rendszerezni is linkekkel, meg mindennel, majd ha összejön sok válasz, akkor meg tudjuk csinálni az adatbankot is.

Ottis írta...

Szia Gabojsza, hát igazán kedves vagy, hogy engem is felkérsz, hétvégén írok róla egy posztot!

Grenadine írta...

jáátéék :)