2008. október 6.

Katalán vacsora



Péntek este, két kedves gasztroblogger kolleginával karöltve részt vettünk a Lucullus BT szervezte autentikus katalán vacsorán az Artesano étteremben.
Én első alkalommal jártam itt. Nagyon kellemes, szinte családias belsőtér, minimál és ízléses berendezés és terítés, nagyon figyelmes kiszolgálás kényeztetett egész este.
A vacsoramenü pazar volt!

Előételek:
Manchego sajt (láttam a Fény utcai piacon is, most majd bátran veszek belőle)
krémes, ízes friss kecskesajt mandulaköntösben
tortilla (tojással készült lepény)
pan catalan (kenyér fokhagymás paradicsomos szósszal)
natur zöldolivás és feketeolivás tapenad anchoa-val
fokhagymás padlizsánkrémmel és anchoa-val töltött serrano sonka batyuk
füstölt tonhal (bonito) kockák
Serrano sonkatekercsek rucola salátával töltve
Lomo (füstölt karaj szeletek)
zöld spanyol olívabogyó
mindez egy gazdagon megpakolt, 4 fős tálon érkezett, mondanom sem kell, üresen vitték vissza, mi meg azon tűnődtünk, hova fér majd a többi fogás:-)

Főételek:
Esqueixada de Bacalao (tőkehal saláta): eddigi életem legfinomabb mustárszószát rejtette pár saláta és céklalevélke, ezen trónolt egy szelet sült paprika, a tőkehallal megtetőzve. Mindezt körülölelte-díszítette ízes koktélparadicsom és feketeolívás tapenade. Mennyei!
Faves: egy számomra érdekes, zöld, nagy szemű babfajtából készített egytálétel, (ánizsos-mentás ízesítéssel) mely serrano sonka szeleten érkezett, párolt, fényezett bébirépával és a legfinomabb véres hurkával koronázva (kérem a receptet!!!)
Mar y Montana fantázianevű katalán hal-chorizo ragu. Számomra ez volt a vacsora gyenge pontja. De csak számomra, a többieknek ízlett, bár bevallották, merész és szokatlan a grillezett bőrös tőkehal szelet párosítása a chorizós, shiitake gombás, sültpaprikás, fenyőmagos, karakteres ízű raguval. Úgy döntöttem, kap még egy esélyt és itthon újrakomponálom a fogást, már hűtőmben várakozik egy száll echte chorizo és friss shiitake:-)

A desszert méltó befejezése volt az estének: Crema Catalana, azaz katalán flan. Tökéletes állagú karamell krém egy leheletnyi tészta(?)rétegen, amiben mandulát és citromhéjat véltünk felfedezni. Nem túl édes, mennyei bűnbeesés…
A borokról is szívesen szólnék, de a fényképezőgéppel együtt úgy tűnik a józan eszem is otthon hagytam, mert csak a harmadik bornál kértem el rém kedves pincérünktől a palackot szemlézésre: ez a Torres család egy 2006-os Sangre de Toro névre hallgató (barique) vörös cuvée, kedvünkre való volt, nagyon (ahogy a Sauvignon is, a felszolgált Chardonay az én ízlésemnek túl öregnek tünt, ettől a fajtától én mást szoktam várni).

Pár szó Katalóniáról: Spanyolország autonóm közössége az ország észak-keleti csücskében. Északon Andorra és Franciaország, délen Valencia, keleten a Földközi-tenger, míg nyugaton Aragónia határolja. Mintegy 8 millió ember él ezen a területen, amihez olyan VIP személyiségek is köthetők, mint az építész Gaudi, a festő Dali, a zeneszerző Casal, vagy az operaénekesnő Montserrat Caballé. Emellett persze a neves FC Barcelona nevű futballklub is nagyban öregbíti a tartomány hírnevét.
A katalánok azt mondják, hogy talán nem az övék a legjobb konyha a világon, viszont a Mediterráneumban minden kétséget kizáróan - igen.
Igazi „nemzetiségi” konyha ez, mely szilárd és tradicionális alapokon nyugszik, ugyanakkor nemrég kezdtek el hódítani a modern irányzatok is.

A helyi gasztronómiába egyébként nemcsak a spanyol Katalónia konyhája értendő bele, hanem francia Katalóniáé is (Roussillon), vagy a Beleár-szigeteké és Andorráé is.
„A mi konyhánk az egyik legváltozatosabb: máshogyan étkezünk a mindennapokban, és máshogyan az ünnepek során. Használunk alapanyagokat a tengerből, a hegyekből, a kertből, az égből – nagyjából úgy, mint ahogy azt a kínai konyha teszi” – állítja Jaume Fàbrega katalán gasztro-professzor.
Ami azt illeti, a katalán gasztronómia első „aranykora” a középkor tájékán jött el, amikor is megszületett a „Libre de Sent Soví” nevű könyv. Ez nem volt más, mint Európa első szakácskönyve: Robert mester adta ki, aki a Nápolyi király személyi séfje volt, de állítólag főzött Anglia királyának is.
A második „aranykor” most zajlik: olyan briliáns séfek vezetésével, mint Santi Santamaria, Carme Ruscalleda, Joan Roca vagy maga a nagy Ferran Adrià, aki nemes egyszerűséggel a világ legjobb éttermét tudhatja a magáénak.
A katalán konyha egészséges, amely olyan tipikus mediterrán alapanyagokat vonultat fel, mint az olívaolaj, a borok, rizs, tésztafélék, hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök (gránátalma, füge, narancs, aszalt szilva, meggy, dinnye, sárgadinnye, eper, szőlő, citrom, birsalma, mogyoró). A katalánok halat, birkát, disznót, szárnyasokat, vagy vadhúst fogyasztanak.
A dőltbetűs részt a vacsora meghívójából ollóztam. Köszönet érte és a fotóért a Lucullus Társaságnak.

Méltó ízelítőt kaptunk Katalónia kiváló konyhájából, melyhez kifogástalan kiszolgálás társult.
Köszönjük, hogy ott lehettünk :-)

Artesano étterem, 1064-Budapest, Ó. u. 24-26 Tel: 1 688 1696