2008. szeptember 11.

Fűszeres paradicsomszósz



Minden évben hálával gondolunk a Kecskeméti Zöldségkutató Intézet dolgozóira, akik munkájukkal megkímélnek minket a paradicsom hámozás és passzírozás fáradságos műveletétől, ugyanis náluk szoktuk venni a nyers paradicsomlevet, mely konyhakész és kb 40 C fokos, így mire Kecskemétről hazaérünk vele, még mindig jó meleg. Igaz, célszerű azonnal befőzni: ivólé készül belőle (abból használunk a főzéshez) és ketchupot is készítünk, meg finom tésztaszószt, mert ugye leszokóban vagyunk az ipari termékekről. 

Amiből készült:
1,5 liter paradicsomlé
2 zellerszár
fél fej édeskömény
hüvelyknyi friss gyömbér
1 fej hagyma
fél szál póréhagyma
1 kis fej fokhagyma
2 alma
fél piros chili
2 kanál méz
4 ek (barna)cukor
egy csomó friss bazsalikom
1 kk őrölt koriander
2 szegfűszeg
1 tk őrölt fekete bors
1 dl olívaolaj
2 dl almaecet
3 babér level
1 ek morzsolt majoránna
1 kk fahéj
4 szem szegfűbors
1 kk mustármag
só, ízlés szerint

A zöldségeket aprítottam/reszeltem, az olívaolajon megdinszteltem, összekevertem a forrásban lévő paradicsomlével. Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadtam a mézet, cukrot, őrölt fűszereket, botmixerrel pépesítettem, teatojásban belelógattam a darabos fűszereket, és gyakori kevergetés mellett ketchup sűrűségűre főztem. Melegen csírátlanított üvegekbe raktam és száraz dunsztban tartottam másnapig.