2008. szeptember 16.

Fűszeres körtelekvár


Újabb fejezet a „konyhai kísérleteim” fejezetben: ezúttal körte lekvár. De nem olyan sima, „normális”, hanem banánnal dúsított, fűszeres, meg egy kis üvegnyi kékpenészes sajthoz szánt friss rozmaringos. Nagyon finom lett mindkettő.

Amiből készült:
900 g előkészített körte
3 banán 2,5 dl száraz fehérbor
1 csomag (500 g) zselésítő cukor 2:1
1 kk vanília eszencia
1 kk őrölt fahéj 1 kk őrölt szegfűszeg reszelt citromhéj kevés chilipehely 1 csipet őrölt kardamom
1 kávéskanálnyi friss rozmaring

A körtéket meghámoztam, kivettem a magházat és darabokra vágtam. Feltettem főni a borral, fűszerekkel meg a zselésítő cukorral. Pár perc főzés után hozzáadtam a banánt. Újabb 5-6 perc után botmixerrel egyneműsítettem. Ezután addig főztem, míg elérte a kívánt sűrűséget. Csírátlanított üvegekbe töltöttem és azonnal fejre állítottam 10 percre, száraz dunsztba hagytam másnapig. Az utolsó üvegnyi lekvárhoz teáskanálnyi aprított friss rozmaringot kevertem, a Gastronomia Pomo D’Oro-ban vásárolt lombardiai gorgonzola di bufala -hoz. Mennyei :-)

Ebből a mennyiségből 4 kisüvegnyi fűszeres és egy üvegnyi rozmaringos lekvár lett.
Beatbullnak köszönöm az ötleteket!