2008. szeptember 8.

Burgonya krokett


Nem is igazi krokett, inkább krokettnek álcázott mini burgonyafánk, mert az igazi krokettet sütés előtt még meg kellene hempergetni felvert tojásba és zsemlemorzsába. Nem is túl diétás, mert bő olajban sül, de olyan nagyon szeretjük…Nagylány szokta kérni vasárnapi köretnek, sült malac vagy vadhúsok mellé, féléves Spanyolországi útja előtt is ez volt a búcsúebéd körete.

Hozzávalók:
1 kg krumpli
kb. 30 dkg liszt (a krumpli keményítőtartalmától függően)
1 ek olaj
1 db tojás
1 kk bors
3-4 gerezd friss fokhagyma (reszelve), vagy1 tk granulált fokhagyma
1-2 tk só
olaj a sütéshez

A krumplit megmosom és héjában megfőzöm. Még melegen meghámozom, lereszelem és hagyom kihűlni. Ha kihűlt hozzáadom a lisztet, evőkanálnyi olajat, sót, borsot, fokhagymát és tojást. Az egészet egynemű, sima tésztává összegyúrom, rövid ideig pihentetem. Belisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtom, centis csíkokra vágom, ujjnyi kis hurkákat formázok a csíkokból majd késsel másfél-két centis darabokra vágom. Forró, bő olajban szép barnára sütöm, szűrőkanállal konyhai papírtörlőre szedem, ami felitatja a felesleges zsiradékot. Ha szerencsém van és eltaláltam a sózást, nem kell utánsózni, mert nincs rosszabb a sótlan krokettnél…