2008. szeptember 23.

Ajándék

A lehető legkedvesebb ajándék amit kaphatok egy jó szakácskönyv. Tegnap egy igazi ritkasággal lepett meg erdélyi barátom: egy magánkiadásban megjelent Családi szakácskönyv, mely Berecz Edgár, a tizenhárom nyelven beszélő székely világutazó és Kovács Anikó gyűjtésében tartalmaz 9 könyvet, összesen 1900 recepttel. Nem egy szokványos gasztronómiai kiadvány! Eredeti kéziratokból készült, van közte cselédlány süteményes füzete 1913-ból, református lelkészné receptkönyve 1932-ból, a legfiatalabb írás 1954-ból való. Számomra jóleső, ízes nyelven íródtak a receptek, legalább akkora élvezet olvasni, mint Váncsa István harminc évig készülő szakácskönyvét. A hozzávalók között olvasható „gorombára vágott dió”, „egy tojásnehézségű vaj”, vagy „2 lejre élesztő” :-)))
Klári, Gyula, nagyon KÖSZÖNÖM!

(ha hazaérek és még világos lesz, képet is készítek róla:-))