2008. június 11.

Bárány pástétom (drob de miel)



A tejes bárány belsőségeiből, a csipkehájba (csepleszbe) töltve és sütve készül a drob, mely az egyik legfinomabb pástétom-szerű, amit valaha ettem. Gyerekkoromban nem rajongtam érte különösen, de ahogy teltek az évek, azon vettem észre magam, hogy alig várom a húsvétot, hogy újra legyen:-)

Hozzávalók:
egy bárány lépe, tüdeje, veséje, mája, szíve
a bárány ép 
csipkehája (cseplesze), ennek hiányában egy jókora darab alufólia
4-5 db kemény, főtt tojás, apróra vágva
4 db nyers tojás
1 nagy csokor petrezselyem zöldje, nem túl apróra vágva
1 ek morzsolt bazsalikom
1 kk morzsolt csombor (borsikafű)
6-8 szál újhagyma
1 kk friss (vagy fagyasztott) kapor
bors, só
A belsőségek főzéséhez:
2-3 babérlevél
2-3 fej hagyma, apróra vágva
pár gerezd fokhagyma, zúzva


A belsőségeket, aprított vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet és kávéskanálnyi őrölt borsot - annyi hideg vízben, hogy ellepje felteszem főni. Lehabozom és addig főzöm, míg a tüdőt és májat megszurkálva tiszta, nem véres folyadék távozik belőlük. A belsőségeket kiszedem és félreteszem. Ha kihűltek, nagy lyukú húsdarálón ledarálom és egy keverőtálba összekeverem a tojásokkal, hagymával, fűszerekkel. A masszát betöltöm a csipkehájba, ha szükséges megvarrom, ha kimaradt valamennyi töltelék azt alufóliába hengerelve, kivajazott kalácssütő tepsibe vagy őzgerinc formában megsütöm. Ha kihűlt, ujjnyi vastag szeletekre vágom. Retekkel, újhagymával, párolt (zöld)spárgával, friss sótlan juhsajttal (kás) és friss kenyérrel előételnek fogyasztjuk a húsvét-vasárnapi ebéden. Nem csak húsvétkor finom :-)

A báránysajt recept volt az egyik nyertes a Heimann recept pályázaton. A másik nyertes receptem itt.