2008. május 25.

Vajas tésztában sült erdei gombás vaddisznó ragu



Aki hozzáfog az elkészítéséhez, jó három órás elfoglaltságnak néz elébe. Nálam szombat délutáni örömfőzés volt, a végeredményt kóstolva mindenképpen megérte, mert mennyei! Még a vadat-gombát „nem szerető” pici lányom is „Anya, ez isteni!...” jelzővel illette:-)

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg vaddisznóhús
2,5 dkg szárított vargánya
35 dkg csiperkegomba (legközelebb barna csiperkét használok!)
1 kis konzerv sűrített paradicsom
1 csokor petrezselyem
1 ek medvehagymás vaj
0,5 dl Worcestershire szósz
2 evőkanál liszt
1 db citrom (most lime)
1 doboz (500 g) kész (leveles) vajastészta
1 db tojás
1 ek szárított kakukkfű
só, bors
1 ek mangalica zsír
1 dl bor (nálam most éppen egy rosé maradék várt sorsára, de a vörösbor jobban illik hozzá)

A szárított vargányát fél órára 2 dl meleg vízbe áztatom, majd konyhai papírtörlővel bélelt szűrőn leszűröm és felaprítom, az áztatólevet félreteszem. A vaddisznóhúst felkockázom, a mangalica zsíron megpirítom, majd puhára párolom. Ez a vaddisznó korától függően rövidebb-hosszabb idő lehet, a hús saját leve nem elég hozzá, ezért borral, illetve a szárított vargánya leszűrt áztatólevével pótolom a folyadékot. Amíg a hús puhul, megmosom és felkockázom a csiperkét. A megpárolt húshoz adom a paradicsompürét, és lepirítom. Sózom, borsozom, hozzáadom a kétfajta gombát és tovább párolom.
A ragut kakukkfűvel, apróra vágott friss petrezselyemmel, és a medvehagymás vajjal fűszerezem, majd belekeverem a Worcestershire szószt. Amikor már majdnem kész, meghintem liszttel, belereszelem a citrom héját, felöntöm a maradék vargánya áztató levével, és sűrűre főzöm.

Egy sütőformát kivajazok, és kibélelem a kinyújtott vajastésztával. A széleinél túllógó részeket levágom. Belemerem a ragut, és egy másik tésztalappal beborítom, villával megszurkálom. A tetejét tojássárgájával megkenem, a maradék tésztából pedig díszeket készítek rá.
Előmelegített, 180°C fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütöm.

Az eredetijét a TV Paprikán láttam.