2008. május 23.

Csőben sült karfiol


Valamikor régen Loriennél olvastam a receptet, kis változtatásokkal készítettem.

Hozzávalók (egy kb 20 cm átmérőjű kerek jénai sütőtálhoz):
1 nagy fej karfiol
só, frissen őrölt bors
1 l tej
5 dkg vaj
2 púpos ek liszt
őrölt szerecsendió
20 deka pecorino sardo juhsajt
10 deka ementáli sajt
25 deka kockázott bacon, a húsosabb fajtából

A karfiolt megtisztítom, rózsáira szedem, és sós vízben 10 percig előfőzöm. A kivajazott kerek jénai edényem alján egyenletesen elterítem a karfiolt, megborsozom. Egy serpenyőben pirosra (de nem szárazra) sütöm a bacon kockákat, majd ezeket is a karfiolra halmozom. Bechamel mártást készítek 1 liter tejből és a fenti mennyiségű vajból, lisztből. Sózom, jó sok frissen őrölt borsot, őrölt szerecsendiót adok hozzá, majd belereszelem a pecorino-t. Felolvasztom a juhsajtot és jól elkeverem, majd a kész besamelt rálocsolom a baconos karfiolrózsákra. Megszórom a reszelt ementáli sajttal, és 200 fokos sütőben kb. 40 percig, illetve addig sütöm, míg szépen megpirul.
Egy pohár száraz fehérborral kellemes hétköznapi vacsora.