2008. május 3.

Barbecue oldalas coleslaw salátával


Kati barátnőmnél ettünk ilyet pár évvel ezelőtt, nagyon ízlett, azóta évente 1-2x készítem. Ez az a fajta étel amit nem lehet hirtelen felindulásból elkövetni. Amikor meglátom a hentesnél a csábító, nagyon húsos, zsírral vékonyan átszőtt oldalast, a fejemben összeáll a kép, ám élvezni az ízét legjobb esetben is csak másnap fogom, de még jobb, ha harmadnap, a pácolás csak jót tesz neki.

Hozzávalók 4 személyre:
2 kg sertésoldalas (Igen, két kiló. Néha több.)
2 fej vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
só, szemes bors
babérlevél
A páchoz:
1 konzerv (400 g) hámozott paradicsom
4 duci gerezd fokhagyma
2 ek morzsolt oregano
1 kk őrölt rozmaring
só, frissen őrölt bors
1/2 dl méz
1 ek Worcesteshire szósz

A salátához:
1 fejeskáposzta
2 sárgarépa
fél fej vöröshagyma
8 ek majonéz
1 ek só
4 ek tejfől
4 ek tejszín
2 ek méz
2 ek citromlé
fél csokor petrezselyem
őrölt fehér bors
1 kk ecetestorma (opcionális)

A húst feldarabolom és a sóval, szemes borssal, babérlevéllel és 4 gerezd fokhagymával felteszem főni annyi hideg vízbe, hogy bőven ellepje. Addig főzöm (lassú tűzön, alig gyöngyözve), míg a csontok könnyen kihúzhatók, addigra a főzővízből kitűnő alaplé lesz, amit leszűrve mindig elteszek és felhasználok. A húsokat célszerű a főzőlében kihűteni. Azért van szükség 4 személyre 2 kiló oldalasra, mert ha megfőtt a hús, mindig akad egy-két családtag, aki szívesen leteszteli, könnyen kihúzható-e a csont. Ha kihúzta, hát meg is kóstolja a főtt húst egy kis tormával, friss kenyérrel, még melegen. Ha másnap (harmadnap) grillezni is szeretnénk belőle, érdemes ezt a kis intermezzot figyelembe véve több oldalast vásárolni:-) Míg fő a hús, elkészítem a pácot: a botmixerem edényébe zuttyintom a hámozott paradicsomot, hozzászórok sót, borsot, reszelt fokhagymagerezdeket, krémesre turmixolom és felére beforralom, majd kihűtöm. Reszelek még bele fokhagymát, elkeverem benne a mézet, rozmaringot és Worcesteshire szószt. A kihűlt húsdarabokat ebben pácolom legalább egy éjszakán át, de akár egy napig is (hűtőben).

Elkészítem a salátát: a káposztát és a répát nagy lyukú reszelőn lereszelem, besózom és állni hagyom fél-egy órát, utána jól kinyomkodom. A hagymát és a petrezselyem zöldjét finomra aprítom. A majonézt összekeverem a tejföllel, tejszínnel, citromlével, mézzel (tormával). Borsozom, majd összekeverem a kinyomkodott káposztával, sárgarépával, hagymával, petrezselyem zölddel. Legalább egy órácskát hagyom összeérni az ízeket, de a salátának sem árt, ha előző nap készül.
Másnap a mázas húst faszénparázs felett átmelegítem-sütöm, ezalatt a mézes pác rákaramellizálódik a húsra, az illata és az íze is mennyei. A salátával tálalom.

Egy régi Prima Konyha Magazin receptje alapján.