2008. március 28.

Töltött gomba baconkalodában, padlizsán ágyon


„Lássuk, mi van a hűtőben" akció eredménye, egy péntek hajnalon.

Hozzávalók:
8 nagyobb fej csiperke
2 szál újhagyma
8-10 vékony szelet bacon
fél guriga füstölt parenyica sajt
1 tojás
1 kisebb padlizsán
5 dkg vaj
kevés olívaolaj
2 duci gerezd fokhagyma
1 kk morzsolt majoránna
löttyintésnyi száraz fehér bor
só, frissen őrölt bors

A gombát megmostam, a szárát kiszedtem és apróra vágtam. Egy sütőtálat kivajaztam és kibéleltem a megmosott, felszeletelt padlizsánnal, melyre borsot tekertem és meglocsoltam kevés extra szűz toszkán olívaolajjal. Persze bármelyik olívaolaj jó rá, de nálam most a frissen kaszált fű illatú, zöld, extrafriss, extraszűz toszkán a kedvenc. A maradék padlizsánt (ami nem fért a sütőtál aljára) apróra kockáztam. Az újhagymát felaprítottam, megdinszteltem kevés vajon. Amikor kezdett üvegesedni hozzáadtam a zúzott fokhagymát, ment hozzá a gomba szára és nemsokára az aprított padlizsán. Fűszereztem, kapott egy löttyintésnyi fehérbort és félkészre pároltam. Átköltöztettem a masszát egy keverőtálba, hozzákevertem az apróra kockázott füstölt sajtot (lehetett volna reszelni is) és hozzákevertem egy egész tojást. A padlizsános-gombás-sajtos keverékkel megtöltöttem a gombafejeket.

Betakartam bacon szeletekkel és a padlizsán ágyra fektettem, Így vártak a hűtőben ebédig, amikor 25 percet töltöttek a 250 fokos sütőben (hmmm... a bacon jó ropogós lett a gombákon!). Római salátával ettük, amit pár csepp olívaolajjal (na milyennel?:-)) és téli fügés balzsamkrémmel ízesítettem. Bacon nélkül jó kis vega fogás is lehetne. Nagyon ízlett!