2008. február 24.

Vajrépa tejszínben sütve és vajrépa saláta

Most kötöttem szorosabb ismeretséget a vajrépával és nagyon megkedveltük egymást. Szerintem az a fajta zöldség, amely nyersen (magában) nem egy nagy szám (inkább enném helyette a karakteresebb ízű retket), de megfelelő környezetben kibontakozik és nagyon kellemes tud lenni. Tejszínben sütve meg egyszerűen páratlan.

Nemcsak Európában, hanem Ázsiában is ismert növény. Gumója nagyobb, mint egy retek, többféle méret, forma és színválasztékban található. Vásárláskor sima felületű, tömör és nehezebb vajrépákat válasszunk, a kisebbek édesebbek. A növénynek nemcsak a répateste fogyasztható: zsenge levelei friss zöld köretként is elkészíthetőek. Viszonylag jól tárolható: a hűtőben egy hétig friss marad, ha megszabadítjuk a leveleitől és a hajszálgyökerétől. A vajrépa frissen retek helyett fogyasztható, lehet párolni, ehető nyersen, csíkokra vágva szószokba mártogatható (csipsz helyett), reszelve előételek kiváló alapanyaga. Kissé kesernyés utóíze miatt előszeretettel használják tazsinokhoz és kuszkuszhoz. Ügyeljünk arra, hogy csak addig főzzük, míg megpuhul, utána csak az ízéből veszít. Rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Leveseknek vagy főzelékeknek a karalábéhoz hasonlóan készíthető el.

Sertéssült mellé készítettem belőle két köretet: fűszeres tejszínben sütöttem poré hagymával, illetve egy könnyű salátát készítettem, a „kevés munka – sok öröm” kategóriából.

Tejszínben sült vajrépa


Hozzávalók:
Vajrépa, tisztítva és nagyon vékonyra szeletelve (hámozóval, vagy uborka gyaluval a legegyszerűbb)
fél szál poré, szeletelve
2 dl tejszín
só, bors
kevés vaj

Egy tűzálló tálat kivajaztam, belerétegeztem a vajrépa és poré szeleteket és ráöntöttem a fűszerezett tejszínt. Betoltam 45 percre a 200 fokos sütőbe és krémesen puhára sütöttem. Az íze picit hasonlít a karalábéra, csak sokkal finomabb!


Vajrépa saláta
Hozzávalók:
30 dkg sárgarépa
30 dkg vajrépa
fél szál poré hagyma
2-3 ek extra szűz olivaolaj
1 grapefruit leve
só, frissen őrölt bors
A répákat megtisztítom és julienne-re lereszelem. A félbevágott grapefruit levét kifacsarom. A porét apróra vágom és a répa csíkokhoz keverem. Az egészet sózom, tekerek rá borsot, az olajjal és a grapefruit lével meglocsolom és jól összekeverem. Azonnal fogyasztható.