2008. január 24.

Egzotikus halnyárs kókuszmártásban


Hozzávalók 2 személyre:
150-200 gr halfilé (nálam tőkehal)
1 mangó
1 lime
1 carambola (csillag gyümölcs)
6-8 thai citromfű szára, ennek hiányában bambusznyárs

2 dl kókusztej
1 tk kukoricakeményítő
2 ek tejszín

bors
5 dkg vaj
1-2 ek fenyőmag, száraz serpenyőben megpirítva
1 kis chili paprika, kimagozva, aprítva (ennek hiányában chilipehely)

csipet kakaópor

A kb 1 centi vastag halfilét 2 X 2 cm-es kockákra vágom, megszórom frissen őrölt borssal, kimagozott, aprított chilivel (vagy chili pehellyel), meglocsolom lime lével és pár percig állni hagyom. Felszeletelem a csillag gyümölcsöt és felkockázom a mangó húsát, majd a hallal felváltva nyársra tűzöm (eredetileg thai citromfű szárra, de most ennek hiányában bambusz nyársra). Megsózom és forró öntöttvas serpenyőben, kevés vajon megsütöm a nyárs minden oldalát. A megsült nyársakat 80 fokos, előmelegített sütőben melegen tartom.
Abban a serpenyőben, amiben a nyársakat sütöttem, felöntöm az ízes sütőzsiradékot a kókusztejjel és felforralom. A keményítőt elkeverem a kakaóporral, a tejszínnel és a mártáshoz adom, összeforralom, sóval, borssal igazítok az ízein. Pirított fenyőmaggal megszórva tálalom.

A kreatív konyha receptkártyája alapján.