2008. január 24.

Csőben sült spenótos hal


Hozzávalók 2 személyre:
300 gr tőkehal filé
200 gr mélyfagyasztott parajkrém
2 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
fél ek + 5 dkg vaj

citrombors
A besamel mártáshoz:
3 dkg vaj
1 ek liszt

4 dl tej, 1 tojássárgája
2 ek reszelt parmezán
fél csokor petrezselyem zöldje, aprítva


Egy kis edényben besamel mártást készítek: folyamatos kevergetés mellett felolvasztom a vajat, amikor elkezd gyöngyözni, rászórom a lisztet és kevergetve picit megpirítom. Fokozatosan hozzáöntöm a tejet és állandó kevergetés mellett sima mártássá főzöm. Sózom, borsozom és beleszórom az aprított petrezselymet és a parmezánt, addig kevergetem, míg a sajt beleolvad a mártásba.

A paradicsomok bőrét keresztben bemetszem és kb 10 másodpercre forrásban lévő vízbe dobom, majd kiveszem és jeges vízbe mártom. Lehúzom a héját, ½ cm vastagra felszeletelem.

Egy tűzálló tálat kikenek kevés olvasztott vajjal és belehelyezem a halfilé felét, fűszerezem sóval, citromborssal. Elosztom rajta a zúzott fokhagymával ízesített parajt és a paradicsomszeleteket. Betakarom a fűszerezett halfilé maradékával és ráöntöm a besamelből sajtmártássá avanzsált szósszal. Morzsolok a tetejére 5 deka vajat: a lgegyszerübb, ha a fagyott vajat ráreszelem :-)

200 fokos, előmelegített sütőben addig sütöm, míg szép aranyszínű nem lesz.
Tálalhatom vinaigrette-es zöldsalátával de önmagában is finom és laktató.


A kreatív konyha receptkártyája alapján készítettem.