2008. január 12.

Vargányás rizottó


Az Isten jókedvében teremthette az erdei gombákat, a vargányát főleg, mert jókora adag mennyei aroma jutott bele... A vargánya (Erdélyben hirib gomba) kétségtelenül az egyik toplistás kedvencem.

Hozzávalók 6 főre:
40 dkg rizottórizs
4 ek olívaolaj
kb 5 dkg vaj
2 fej hagyma
3 gerezd pácolt fokhagyma
5 dkg szárított vargánya
1 dl száraz fehérbor
1 l húsleves
8 dkg reszelt parmezán

A szárított vargányát pár órára meleg vízbe áztattam. Egy papír zsebkendőn keresztül leszűrtem, az áztatólevét hozzáadtam a húsleveshez, megmelegítettem, és forrón tartottam.
A hagymát apróra vágtam, és az olívaolaj – vaj keveréken üvegesre pároltam, picit sóztam. A rizst a hagymához adtam és néhány percig kevergetve pirítottam. Hozzáadtam a vargányát és a bort - ezt hagytam teljesen elpárologni.
A húsleves – gomba áztatólé keverékéből egy merőkanálnyit a rizsre öntöttem, és kis lángon állandóan kavargatva, addig főztem, míg majdnem az egészet beszívta. Akkor újabb kanál lé, majd kavargatás, és így tovább, amíg a léből tartott, illetve amíg a rizottó meg nem főtt (kb. 20 perc). Kb félidőben (mert akkor jutott eszembe) hozzáadtam a fokhagymaprésen átnyomott pácolt fokhagyma gerezdeket, melyek íze intenzíven fokhagymás, meg kicsit pikáns is a levében lakó chili paprikától, állaga krémes. Mennyei! A végén levettem a tűzről, belekevertem még egy kiskanálnyi vajat és a parmezánt, fedő alatt néhány percig pihent, majd forrón tálaltam.

Remélem lesz alkalmam friss vargányával is kipróbálni, legközelebb petrezselymet is teszek bele. Csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni!