2008. január 23.

Bundás alma


Kora este, kint sötétség sejtelmes fényekkel, a konyhaablakon át látni a teliholdat.
A fél hetes híradóban viharriadót fújtak, hallom is a vad szelet, süvít kegyetlenül. De jó idebent lenni…Hazaért mindenki és fahéjas sült alma illata lengi be a lakást. Bundás alma készül.

Megpucolok fejenként egy - két kisebb almát, olyat, amit finnyás gyerekem már nem enne meg, mert van rajta 1-2 hiba. A magháza helyét megtöltöm maradék (meggy)lekvárral, amibe durvára darált (pekán)diót keverek. Az almákra szórok kevés őrölt fahéjat. A leveles tésztát vékonyra (2-3 mm) kinyújtom és kb 10 x 10 cm-es négyzetekre vágom. A négy sarkánál készítek egy-egy bevágást a négyzet közepe felé, így könnyebb lesz az almákat becsomagolni, meg lesz helye a gőznek távozni sülés közben. Becsomagolom az almákat a tésztába és sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakom. Megkenem a tetejüket tojással és szórok rájuk durvára darált diót, majd betolom a 200 fokra előmelegített sütőbe. Kb 25 perc alatt sülnek meg, még melegen porcukorral megszórva képesek feledtetni a kinti rossz időt.