2007. augusztus 20.

Átutazóban...

Hazaugrottam lecserélni a fürdőruhát és búvárfelszerelést meleg ruhára és túracipőre, mert az erdélyi hegyekben hűvös az idő. Beszámolók kb. 10 nap múlva. Irány a Hargita!

U.I.: hálásan köszönöm, hogy ilyen eseménytelen időszakban is látogatjátok a blogomat!

2007. augusztus 10.

Szünet


Nyaralni mentem! (kedvenc tengerpartomat és kedvenc hegyeimet látogatom meg)

2007. augusztus 7.

Második esély

Évekkel ezelőtt ettem egyetlen-egyszer lollo salátát. Nagyon keserű volt, el is döntöttem, hogy többé nem kísérletezek vele. Tegnapelőtt viszont egy szép példány hazahozatta magát és úgy döntöttem, kap még egy esélyt. Bizonyított!

Megmostam és kicentrifugáztam vadi új salátacentrifugámmal. Igazatok van csajok, öntet-tapadásilag zongorázni lehet a különbséget:))

Készítettem jóféle oregános olivaolajból és málnaecetből dressinget, dobáltam még hozzá két marék zöld és egy marék fekete olajbogyót, pár szem saját termesztésű koktél paradicsomot, tépkedtem bele egy guriga camembert sajtot (felbátorodva Morzsóka eredményein, aki Brie sajttal dobta fel a szintén lollo salátáját). És élveztem a végeredményt….Mennyei!

2007. augusztus 5.

Első szüret

Leszüreteltük az első adag koktélparadicsomot Édesanyám kertjében. Holnap valszeg tapas készül.

2007. augusztus 3.

VKF! VII - Citromos-rozmaringos csirke fetás paradicsomsalátával

Nálam a nyaralás egyenlő a tengerrel. Leginkább a horvát Adriával. Életem Párjával szerettem bele tizennyolc évvel ezelőtt. Akkoriban még csak ketten nyaraltunk és nomád életet éltünk, bejártuk a tengerpartot Dubrovniktól Velencéig, de mai napig szívünk csücske Dalmácia. Tizenhárom évvel ezelőtt, húsz órás utazás után érkeztünk meg Tribunjba, fáradtan, éhesen, szomjasan és fél órán belül kiderült, hogy az általunk foglalt szállás nem szabad, mert a háború miatt a házigazdánknak rokonait kell elszállásolni. Megálltunk az akkor még elhanyagolt kikötő mellett, (azóta Horvátország legmodernebb jacht kikötőjévé építették) és a perzselő napon állva komolyan megfordult a fejemben, hogy akkor én most hazamegyek, mert mit is fogok ezen a vörösföldes, sziklás, kies tájon csinálni két hétig. Pár perc múlva kinyílt egy kapu és egy idős bácsi, olyan igazi öreg tengeri róka figura kilépett kezében kancsóvak és két pohárral. Odalépett hozzánk, mondott valamit horvátul és megkínált a jéghideg házi zsályaszörppel, ami akkor nem csak az életünket mentette meg…És azóta tudom, nem csak azért ízlett, mert hideg volt és szomjas voltam! Nemsokára találtunk szállást is egy dombtetőn lévő háznál, csodálatos kilátással a tengerre és úgy megszerettük a kisfalut és a szállásadó családot, hogy azóta minden évben vendégei voltunk, még abban az évben is, amikor picilányom született. Közben összebarátkoztunk, ők is jártak nálunk és sokmindent megtanultunk egymástól, de gasztronómiai téren főleg én gazdagodtam. Állítom, hogy nincs jobb ízű olivaolaj, mint amit ők házilag préselnek és amiből minden évben hozok haza pár literrel. És ott ettem először kagylót, csigát, polipot, rákot, friss tonhalat, egészben-nyárson sült birkát és ezt a grillcsirkét is, ami most a nyaralás ízét jelenti. A hozzá készített salátát is ott tanultam. Igaz, ők nem fetával tálalták, hanem juhtejből készült sajttal.
Hozzávalók:
grillezni való csirke
csirkénként fél citrom, fél alma és egy ág friss rozmaring
tetszés szerint fűszer

a salátához:
1 kiló paradicsom
2 fej lilahagyma
jóféle olivaolaj
friss bazsalikom
egy csomag fetasajt
frissen őrölt bors

A csirkét megpucoltam és a hasába rejtettem a fél almát, citromot és rozmaring ágat. Kívülről csirke fűszerkeveréket kapott, felszúrtam a nyársra és a motoros grillsütőn forgolódott majd két órát, mérsékelt parázs fölött. Amikor kész volt, daraboltuk és muzsdéjjal locsolva tálaltuk.
A salátához egy nagy, lapos tálban rétegeztem a szeletelt paradicsomot, nagyon vékonyra szeletelt lilahagymát, reszelt fetát, aprított friss bazsalikomot mindaddig, míg tartottak a hozzávalók. Minden réteget meglocsoltam kevés olivaolajjal és tekertem rá borsot. A legjobb, ha áll egy pár órát, hogy összeérjenek az ízek.Az így elkészített csirkét a házigazdánk unokájának keresztelőjén ettük, grillezett halak, tengeri herkentyűk és egyben sült birka kíséretében. Mennyei volt!

A Vigyázz, Kész, Főzz! (VKF) VII. forduló összefoglalója ITT olvasható.

2007. augusztus 2.

Zöldséges, húsos batyu


Következzen nálam is egy batyus étel, valami hasonló mint Rita Kincseskonyhájában, de mégis más. Ideális vendégváró, mert előre el lehet készíteni és nem kell őrködni a tűzhely mellett, míg elkészül. És grillen is el tudom képzelni!

Hozzávalók 6 batyuhoz:
6 szelet bacon
6 szelet karaj
kevés olivaolaj
3 fej lilahagyma
1 cukkini
1 padlizsán
25-30 dkg gomba
6 sárgarépa
2 nagyobb paradicsom
1 camembert sajt (elhagyható)
só, bors, fokhagyma(granulátum)
oregáno

A hússzeleteket elősütöttem kevés olivaolajon, hogy ízes kéreg képződjön rajtuk.
6 darab grill-alufólia darabot téptem (ez sokkal erősebb és szélesebb is, mint a normál).
Mindegyik aljára fektettem 1-1 bacon szeletet, rá a husit. Erre halmoztam a szeletelt-darabolt zöldségeket. Mindennek a tetejére került egy szelet camembert és egy szelet paradicsom. Rétegenként fűszereztem, meglocsoltam kevés extraszűz olivaolajjal, bezártam a batyukat és mehet a sütőbe, kb 40-50 percre, attól függően, ki mennyire szeretné a zöldséget megpuhítani. Pontos sülési időt azért nem mondanék, mert ez a finomság nálam az aszalt paradicsommal együtt időzött a 110 fokos sütőben kb 2 órán át. Külön köretet nem igényel, de a finom szaftot ki lehet tunkolni egy szelet friss kenyérrel.

2007. augusztus 1.

Bacon-csirkemáj tapas


A tapas a spanyol gasztronómia egyik jellegzetessége. A legtöbb bárban és étteremben a szeszes italok mellé szolgálják fel. A tapas rendkívül sokféle, tulajdonképpen bármiből lehet tapas, amit kis adagokra fel lehet osztani: apró szendvics, kolbászkák, sonka stb. Az itt élők gyakran beülnek kedvenc bárjukba, és borozgatás mellett egy-egy falatnyi tapast rágcsálnak. (Wikipédia szerint)

Ma tapast készítettem: baconszalonnába tekert oregános csirkemájat, sütve.
Hozzávalók:
csirkemáj, fejenként 2-3 db
szeletelt bacon, annyi szelet, ahány db máj
szárított, morzsolt oregáno
kevés vaj a sütéshez
frissen őrölt bors
fogpiszkáló

A csirkemájat megtisztítom a hártyáktól és mindentől, amit nem szeretek megenni rajta. Mindegyik májat ketté vágom, megszórom morzsolt oregánóval és beletekerem egy fél szelet baconba. Összefogom fél fogpiszkálóval és forró serpenyőbe helyezem. Tekerek rá frissen őrölt borsot és beledobok 2-3 kocka vajat (kb 2dkg)
Addig sütöm, míg a bacon minden oldala szép pirosra sül. Sózni nem kell, mert a bacon eleve sós. Nálunk stílusosan, spanyol (Tempranillo) vörösbort kísért.

További tapas receptek és érdekességek Mamma-nál, Rossamela-nál, Krisz-nél, Szinbádéknál, A bűvös szakácsnál, Judy-nál.