2007. december 10.

Az én müzliszeletem: ronda és finom!


Régóta készülök müzliszeletet készíteni. Kutakodtam a neten és itt találtam útmutatást. Megfogadtam is, meg nem is, de hát ahány ház, annyi szokás, meg amúgy is egy vasárnap estén abból alkotok, ami itthon fellelhető.

25 dkg vajat,
10 dkg mézet,
3 ek melasz szirupot egy edényben összekészítettem.
50 dkg zabpelyhet, amit előzőleg (pár napja)sütőben megpirítottam
pár szem aszalt barackot, házi aszalású szilvát, almát és birset,
100 g kókuszreszeléket,
kb 100 g puffasztott rizst
250 g bio napraforgómagot,
100 g mazsolát,
200 g kesudiót, darabosra törve,
200 g jó minőségű étcsokit, nagyon apróra felaprítva,
50 g darált mogyorót,
3 ek búzacsírát
fél tk őrölt fahéjat alaposan összekevertem egy nagy tálba. A keverékből félkilónyit félretettem müzlinek, amit majd joghurttal vagy narancslével reggelire ehetnek a csibéim.

A vajat, a mézet és a melaszt egy lábasban addig melegítettem, míg a vaj és a méz elolvadt. Alaposan összekevertem a többi hozzávalóval és belesimítottam a legnagyobb tepsimbe, jól lenyomkodva, hogy összeálljon. Reggelig hűtőben dermedt, majd éles késsel egyforma szeletekre vágtam és egy jól zárható dobozba raktam, hogy sokáig friss maradjon. Nem mondható túl diétásnak, de legalább tudom, miből készült és mentes mindenféle műizétől )) És nagyon, nagyon finom!